• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava.com

25.05.2022

23:30

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO za miran san, savršen ten i imunitet sigurno IMATE U KUĆI!

pixabay

Ljubav

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO za miran san, savršen ten i imunitet sigurno IMATE U KUĆI!

Podeli vest

Za lečenje u ajurvedi koriste se isključivo biljke i različite biljne formule preuzete iz drevnih ajurvedskih tekstova

Ajurveda je najstariji sistem prirodne medicine na svetu. Ona potiče iz vedske nauke i literature i prema klasičnim tekstovima njen izvor se nalazi na kvantno-mehaničkom nivou delovanja prirodnih zakona, u polju čiste neograničene svesti.

Sam naziv ajurveda znači: nauka o životu (životnom veku) – od ajus (život, životni vek) i veda (čisto znanje, mudrost, nauka). Po definiciji, ajurveda je nauka koja daje znanje šta su to zdrav i nezdrav, srećan i nesrećan kao i koristan i beskoristan život, kao i načine i sredstva kako ih ostvariti.

Otkrivamo vam 4 lekovita ajurvedska eliksira koje sami možete da napravite – za savršen ten, detoksikaciju, nesanicu, prehladu i opštu slabost organizma.

Foto: Informer

Limun izbeljuje lice

Za savršen ten

Uzmite jednu kašičicu kurkume u prahu. Dodajte jednu kašičicu soka od limuna. Izmešajte i nanesite na lice. Ostavite 15 minuta da se osuši pa isperite hladnom vodom.

Ovaj jednostavni ajurvedski lek zaista deluje, a zasniva na principima ajurvede, drevne indijske nauke ozdravljenja. Limun izbeljuje i podstiče ljuštenje kože, a kurkuma uz to što odlično posvetljuje kožu, deluje protivupalno i čini kožu sjajnom.

Napomena – Ako imate vrlo osetljive kožu razvodnite limunov sok ili ga zameniti mlekom.

Foto: Pixabay

Cimet u mleku umiruje um

ZA NESANICU

Ne možete zaspati? Sličan problem muči veliki broj ljudi, barem s vremena na vreme što je u najvećoj meri posledica modernog načina života . Na sreću, ajurveda ima prirodno rešenje – da biste izlečili nesanicu isprobajte ove dve metode:

Pomešajte šoljicu toplog mleka sa 4 -5 usitnjenih urmi te malo cimeta. Popijte ovaj napitak pre odlaska u krevet. Urme umiruju nervozni um, a mleko sadrži prirodne sastojke koji podstiču san.

Neposredno pre odlaska na spavanje izmasirajte svoje dlanove i stopala zagrejanim kvalitetnim uljem poput susamovog. Takva masaža će opustiti vaše nerve i mišiće te vam pomoći da lakše zaspite.

Foto: Pixabay

Đumbir za detoksikaciju

ZA DETOKSIKACIJU

Potrebno je

Pola kašičice semenki korijandera
Pola kašičice semenki komorača
1,5 cm svežeg đumbirovog korena

PRIPREMA

Zakuvajte 4-5 šoljica vode, dodajte navedene sastojke i kuvajte još 5 minuta. Procedite i stavite u termos bocu i pijte u gutljajima tokom celog dana .

Ako vam je ova mešavina prejaka, smanjite količinu semenki na četvrtinu kašičice prve dve nedelje pa onda povećajte na pola kašičice. Svakog jutra pripremite svež čaj.

Foto: Shutterstock

Supa od belog luka podiže imunitet

ZA PREHLADU I MALAKSALOST

Supa od belog luka, đumbira, crnog bibera, crnog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka jača ceo organizam, podiže imunitet, hrani svaku ćeliju našeg tela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u vazduhu.

Potrebno je

 3 litre vode
 3 čena belog luka
 1-2 kašike đumbira ( svežeg, iseckanog ili narendanog )
 1 kašika crnog bibera
 2 šargarepe ( prerezane na pola )
1 šoljica lišća celera
1/4 crnog luka
1 velika grančica ruzmarina
1 kašika timijana
1 kašika žalfije
sok od pola limuna

PRIPREMA

Sve sastojke ( osim limunovog soka ) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuva dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena. Procedite tečnost u drugi lonac.

Izgnječite povrće i pritisnite ga kroz cediljku. Dobićete ajurvedski temeljac koji ublažava i leči prehladu, virozu i grip. S njim potom možete praviti sve druge omiljene supe.

Pripazite da prilikom kuvanja supe sa ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako lekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što supu skuvate, kada se malo ohladi, dodajte u tanjir sok od pola limuna.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija