• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

31.05.2022

16:56

MUČNINA I GUBITAK MENSTRUACIJE NISU JEDINI SIMPTOMI TRUDNOĆE! Ginekolog za Informer.rs OTKRIVA koji su drugi pokazatelji da ste u DRUGOM STANJU!

Shutterstock

Ljubav

MUČNINA I GUBITAK MENSTRUACIJE NISU JEDINI SIMPTOMI TRUDNOĆE! Ginekolog za Informer.rs OTKRIVA koji su drugi pokazatelji da ste u DRUGOM STANJU!

Podeli vest

Jutarnja mučnina i gubitak menstruacije su klasični simptomi trudnoće. Međutim, postoje i drugi znaci da ste trudni. Tim povodom razgovarali smo sa ginekologom koji nam je objasnio kako je moguće da žene ne znaju da su ostale trudne

Postoje situacije gde majke nisu znale da su ostale u drugom stanju. Tako je, na primer, nedavno otkriven slučaj u Australiji, gde je žena došla u bolnicu sa bolovima u stomaku, ali je nakon ultrazvuka, konstatovano da je trudna i da joj je vreme za porođaj.

Zašto neke majke ne znaju da su trudne? Koliko je česta ta pojava i kako životne navike mogu uticati na bebu, samo su neka od pitanja koja možemo da pronađemo na forumima koja se bave temom trudnoće. 

Foto: Shutterstock

Trudnica

Kako bismo saznali odgovore na ova i slična pitanja, razgovarali smo sa doktorkom ginekologije, R.U.

- Ovo nije svakodnevna pojava. Moja majka je rodila mog brata, a za vreme je imala ciklus. Ciklus je bio nešto malo smanjen, ali ga je imala i nije joj palo na pamet do momenta kada je osetila pokrete bebe i kada su je iz okoline pitali što se tako ugojila. Kada je otišla na pregled, ispostavilo se da je trudna i rodila je mog brata zdravog i pravog. To je bilo vreme kada žene nisu pušile niti pile, već su se bavile kućom i decom -  rekla je ona.

U današnje vreme kada postoji ultrazvuk i kada postoje sve metode da se utvrdi trudnoća, ako žena posumnja, a ne mora prioritetno da bude razlog izostanak menstruacije, nego može da bude gojaznost, nervoza ili da ima učestalih mokrenja, to su prvi signali trudnoće, i definitivno treba da se obrati lekaru. 

Doktorka ističe da se najčešće dešava da prvih dva do tri meseca budu prisutne menstruacije ili oskudne menstracije i da posle toga izostanu. To je definitivno pokazatelj trudnoće.

Foto: Shutterstock

Što se tiče životnih navika buduće majke, doktorka je imala zanimljiv odgovor:

- Ako žena popije čašicu - dve alkohola, alkohol ide u želudac, iz želuca u jetru, 90 posto tog alkohola se razloži i nema toliki uticaj na plod, a kada je u pitanju pušenje, svaki udah nikotina ide u pluća i iz pluća direktno u fetalnu cirkulaciju i direktno utiče na bebu- objašnjava ginekolog.

Što se statistike tiče, ovakva situacija u Srbiji ne prelazi 5-6 odsto svih novootkrivenih trudnoća. 90 odsto žena kada oseti neku promenu u organizmu odlazi kod lekara da proveri šta se dešava.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija