• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/J.G.

29.05.2022

09:58

ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI! Ljudi sa POVIŠENIM KRVNIM PRITISKOM ovo obavezno moraju da znaju!

Shutterstock

Ljubav

ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI! Ljudi sa POVIŠENIM KRVNIM PRITISKOM ovo obavezno moraju da znaju!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva kako treba da se hrane ljudi sa hipertenzijom

Mnogi ljudi imaju problem sa hipertenzijom, tj. visokim krvnim pritiskom. Postoje određeni lekovi koji naravno pomažu u snižavanju krvnog pritiska, ali kako biste dodatno pomogli sebi, trebalo bi i da obratite pažnju na promene u načinu života.

 - Modifikacije u ishrani, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska na optimalne opsege i smanjiti rizik od srčanih oboljenja - ističe nutricionistkinja Nataša Đukić i predstavlja osnovne nutritivne “strategije” koje će vam pomoći da regulišite svoj krvni pritisak ali i poboljšate svoje opšte zdravlje.

Pratite šta jedete

Uzrok nastanka hipertenzije nije uvek sasvim jasan. Ono što se zna je da gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti samo pogoršavaju stanje.

Dakle, prvi korak koji treba da napravite jeste da preispitate svoj prehrambene navike i ukoliko je potrebno, izgubite višak kilograma.

Neki ljudi nisu svesni koliko kalorija unose putem hrane i pića svaki dan. Možda potcenjuju koliko i šta jedu i pitaju se zašto ne mogu da izgube suvišne kilograme.

Vođenje dnevnika ishrane, uključujući veličinu porcija, može vam omogućiti da sagledate realnu sliku svojih prehrambenih navika.

Ukoliko uvidite da unosite prevelike količine hrane, možete postepeno smanjivati porcije kako biste gubili na težini i postupno pozitivno uticali na svoj krvni pritisak.

Budite svesni i unosa alkoholnih pića! Alkohol se može imati negativan uticaj na vaš krvni pritisak.

Izbegavajte so (natrijum)

Dijeta sa visokim sadržajem natrijuma povećava krvni pritisak kod mnogih ljudi.

Da biste smanjili sadržaj natrijuma u ​​ishrani, isprobajte ove predloge:

  • Vodite dnevnik ishrane kako biste pratili količinu soli u hrani koju jedete.
  • Prekinite naviku da automatski posežete za solju. Kuhinjska so sadrži oko 40% natrijuma!
  • Čitajte etikete prilikom kupovine. Potražite žitarice sa niskim sadržajem natrijuma, krekere, sosove za testenine, konzervirano povrće itd.
  • Izaberite hranu koja ima 5% ili manje preporučenog dnevnog unosa natrijuma.
  • Izbegavajte hranu koja ima 20% ili više preporučenog dnevnog unosa natrijuma.
  • Jedite manje obrađene, konzervirane i upakovane hrane. Pakovana, prerađena hrana čini većinu natrijuma u ​​ishrani ljudi. Ako sami pripremate hranu, vi kontrolišete šta je u njoj!
  • U restoranima se raspitajte o količini soli koja se dodaje hrani i ako je potrebno, zatražite da se vaš obrok pripremi sa manjom količinom soli.
  • Koristite začine koje ne sadrže soli.

Foto: Shutterstock

srce

Šećer

Šećer će, generalno, dodati kalorije sa malo ili bez imalo nutritivne vrednosti. Ali ova “bela smrt” je poznata i pod nekoliko drugih imena, kao što su saharoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup, med, melasa, smeđi šećer, sirovi šećer, javorov sirup, urmin šećer, sladni sirup, koncentrati voćnih sokova, i dekstroza.

Zapamtite da je 4 do 5 grama šećera jednako kašičici – preporuka za većinu odraslih žena je da dnevni unos ne prelazi 6 kašičica (20 grama) dnevno, a za muškarce 9 kašičica ili 36 grama.

Poređenja radi, konzerva gaziranog pića može imati do 40 grama, odnosno oko 10 kašičica šećera.

Nitrati

Natrijum nitrat se najčešće koristi kao konzervans za slano, prerađeno meso poput slanine i delikatesne selekcije. Studije su pokazale da previše ovih sastojaka može povećati rizik od srčanih bolesti i raka.

Birajte posno, sveže meso i morske plodove i zaboravite na mesne prerađevine.

Delimično hidrogenizovano ulje (trans masti)

Trans masti su povezane sa srčanim oboljenjima i insulinskom rezistencijom. Studije su pokazale da su od svih masti u ishrani, trans masti najopasnije, naročito ako imate višak kilograma.

Ako vidite hranu na kojoj piše "delimično hidrogenizovano ulje", otkrili ste trans masti! Čak i hrana sa oznakom "0 trans masti" može sadržati do pola grama iste. Zato je najbolje znati gde vrebaju i izbegavati ih. Prerađene grickalice poput krekera, čipsa i kolačića su prepune trans masti, kao i pržena hrana.

Šta treba jesti

Kalijum, magnezijum i vlakna mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska. Voće i povrće bogato je kalijumom, magnezijumom i vlaknima, a sadrže malo ili nimalo natrijuma.

Držite se celovitog voća i povrća. Sokovi od voća su manje korisni jer ne sadrže vlakna. Takođe, orasi, semenke, mahunarke, nemasno meso i živina su dobri izvori magnezijuma.

Kako biste unosili veće količine prirodnog kalijuma, magnezijuma i vlakana, u svoju ishranu uključite sledeće namirnice:

  • jabuke
  • kajsije
  • banane
  • brokoli
  • šargarepa
  • boranija
  • grožđe
  • grašak
  • kelj
  • mango
  • dinje
  • pomorandže
  • breskve
  • ananas
  • krompir
  • suvo grožđe
  • spanać
  • jagode
  • slatki krompir
  • mandarine
  • paradajz
  • tuna
  • jogurt (bez masti)


Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

Digitalizovana poljoprivreda kao stub digitalizacije Srbije
Društvo

Digitalizovana poljoprivreda kao stub digitalizacije Srbije

Godinama se već ukazuje da domaća privreda najbolje rezultate beleži u sektorima IT-a i poljoprivrede, dok mnogobrojni svetski primeri pokazuju da upravo u sprezi oba ova sektora mogu da doprinesu još i više. Kako Telekom Srbija spada ubrzano digitalizuje sopstveno poslovanje, samim tim poseduje i neophodne tehnološke kapacitete i stručnost zaposlenih kao nosilac digitalizacije u zemlji i regionu. Kompanija tako već dugi niz godina primenjuje napredna rešenja, dok je prve servise primenila upravo kako bi optimizovala sopstvene poslovne procese. U tom kontekstu posebno mesto zauzima IoT tehnologija (Internet of Things) koja je svoju primenu pronašla u mnogim oblastima, dok odlične rezultate pokazuje u poljoprivredi i srodnim delatnostima.

20.11.2024

14:20

"Dunav osiguranje" i Vinarija "Jovac": Saputnici na rizičnom putu vina od čokota do boce
Društvo

"Dunav osiguranje" i Vinarija "Jovac": Saputnici na rizičnom putu vina od čokota do boce

Od 22. do 24. oktobra Beogradski sajam biće najveće stecište vinara i vlasnika destilerija iz cele jugoistočne Evrope. U čast treće po redu manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana 2024 (3. Wine vision by Open Balkan), pod sajamskim kupolama širiće se arome vina dobijenih od različitih sorti grožđa i zažuboriće piće drevne tradicije duge više hiljada godina, dočaravajući trud i umeće ljudi posvećenih neprestanom usavršavanju kako bi postigli vrhunski kvalitet i nadmašili konkurenciju, koja je i u ovoj oblasti sve oštrija i veća.

20.11.2024

13:58

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Projekat "Retrospektiva +20" u galeriji Singidunum
Kultura

Projekat "Retrospektiva +20" u galeriji Singidunum

Projekat “Retrospektiva +20” je zamišljen kao prikaz radova autora, širokog spektra planiranja i projektovanja, nastao u dugom vremenskom periodu ali prilagođenih ujednačenom izložbenom formom koja prikazuje prepoznatljivu bit autorstva.

20.11.2024

13:31

JOŠ Zabava VESTI

Džet set