• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

30.05.2022

08:38

Da li su vam nekad rekli da za nešto PRETERUJETE, da ne treba tako da se osećate? Psiholog otkriva važnost GASLAJTOVANJA!

Shutterstock

Ljubav

Da li su vam nekad rekli da za nešto PRETERUJETE, da ne treba tako da se osećate? Psiholog otkriva važnost GASLAJTOVANJA!

Podeli vest

Psiholog Jelena Veljković objašnjava važnost emocionalne manipulacije, sluđivanja i subjektivne patnje

Emocionalno/verbalno nasilje ne ostavlja modrice i vidljive tragove, ali je i te kako stvarno. Ono poprima mnoge oblike, pa i oblike odbacivanja, nevalidiranja i negiranja naših osećanja i iskustava od strane nama bitnih osoba.

Kada se osećamo iznutra loše, a spolja dobijamo poruku da je "sve u redu", da preterujemo, da nije bilo tako, ili da ne treba tako da se osećamo, ili kada se naši doživljaji relativizuju, minimiziraju, devaluiraju ili potpuno odbacuju - od strane porodice, prijatelja, terapeuta itd., - to može dodatno povrediti i retraumatizovati osobu, koja već pati. Traumatizovana osoba se dodano povređuje neempatičnim, nesmotrenim ili malicioznim tretmanom.

Ukoliko duži vremenski period osoba nema ni jednu drugu osobu u svom okruženju, koja bi joj potvrdila, validirala iskustvo ili emociju, to može vremenom postati vrlo destabilizujuće, uvlačeći crv sumnje u čoveka - Da li zaista mogu da verujem svom emocionalnom iskustvu? Šta se zaista desilo, a šta ne? Šta ako su u pravu? Osećam li se "ispravno"? Imam li prava na ova osećanja? Možda nešto sa mnom zaista nije u redu? Na svu patnju, osoba dobija u "paketu" još i osećaj krivice i srama što se oseća tako kako se oseća, postaje sve konfuznija, emocionalno, pa i fizički slabija, uz opasnost da tone sve dublje u anksiozna, depresivna, nekad i psihotična stanja. U psihologiji se ovakva vrsta emocionalne manipulacije i nasilja naziva sluđivanje (eng. Gaslighting), po istoimenom filmu iz 1944. godine, u kojem čovek sluđuje svoju suprugu, menjajući intenzitet svetala kućnih fenjera, pritom negirajući da je došlo do bilo kakvih promena.

Foto: Shutterstock

tuga

Ljudi nas sluđuju, neki svesno neki nesvesno, iz različitih razloga - kao deo svesne manipulacije kojom žele da nas oslabe, nama upravljaju, kontrolišu, a iz nesvesnih najčešće, jer imaju strah od suočavanja sa neprijatnim sadržajima u sebi, pa i drugima. Neki nas sluđuju i iz najbolje namere - "ma u redu je, sve je u redu, idemo dalje!".

Ali postoji jedna psihološka istina koju ti dobronamerni možda ne znaju - emocionalne rane počinju da se zaceljuju, da svoju skramicu stvaraju, tek u onom momentu kada naiđu na uho empatičnog svedoka. Na nekoga ko će reći - "Verujem ti. Verujem da ti je teško". "Možda te ne razumem skroz, ali tu sam. Slušam. Pričaj mi". "To je stvarno grozno. Agresivno. Zbunjujuće. Zastrašujuće. Razumem zašto te je potreslo". "Vidim da ti je teško. Izbaci to iz sebe. Slobodno". Samo to. "Vidim da ti je teško". Samo jedna osoba koja će "podići ogledalo", koja će izogledati našu patnju u tom zrcalu, bez potrebe da je anulira, ćušne, pređe, pretrči preko nje. Koja će biti spremna da podnese trenutak neprijatnosti u kojem se dve osobe, u empatiji, razumevanju i podršci, sudaraju sa datostima života, koje niko od nas neće izbeći - sa bolom, patnjom, gubitkom, strahom.

Tek kada u tuđim očima, pogledu, stavu, reči, samom prisustvu, osetimo da je u redu da se osećamo onako kako se osećamo, kada nas niko ne tera da se osećamo drugačije, da o tome ne pričamo, da zaboravimo, da potisnemo, da ćušnemo, da ga se oslobodimo, u džak vežemo i u reku bacimo - tek tada počinje proces oporavka.

Patnja je visoko subjektivna kategorija. Neću zaboraviti dragu profesorku dr Savetu Draganić Gajić koja nam je često ponavljala - nema mesta procenjivanju nečije patnje. Upoređivanju nečije patnje sa tuđom, našom. Ako je čovek u depresiji npr. jer mu je uginuo ljubimac, to je njegovo iskustvo, i ono je validno i stvarno - nema mesta ismevanju, minimiziranju, preispitivanju, ono je za njega istinito. Možda se ispostavi da je ljubimac bilo jedino biće koje je imao u životu. Možda je ostao bez dragih osoba. Možda. A možda i nije. I da nije, njegovo iskustvo je stvarno. Patnja je visoko subjektivna kategorija, i uvek je validna i stvarna. Verujmo osobi koja pati - da zaista pati.
Dajmo joj prostora da, bez naših upadica, osuđivanja, insistiranja, poklapanja, ova iskustva sa nama podeli.

Istolerišimo neprijatnost nabujalih neprijatnih osećanja, njenih, svojih - podsetimo se da smo "svi u ovome zajedno". Ništa se strašno neće desiti ako malo pažnje posvetimo neprijatnostima života.
Desiće se samo to da se svi osetimo mnogo manje usamljeno u iskustvima koje nam život svima priređuje. A u takvoj atmosferi - trauma ne opstaje - navodi Jelena Veljković, psiholog, psihološki savetnik, psihoterapeut pod supervizijom (Beleške sa psihoterapije)

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija