• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.06.2022

07:26

ČULI STE DA JAGODE IMAJU NAJVIŠE PESTICIDA? Nutricionista Branka Mirković otkriva kako se PRAVILNO PERU i koja je razlika između UVOZNIH i DOMAĆIH

Ljubav

ČULI STE DA JAGODE IMAJU NAJVIŠE PESTICIDA? Nutricionista Branka Mirković otkriva kako se PRAVILNO PERU i koja je razlika između UVOZNIH i DOMAĆIH

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o sezonskom voću, kao i o tome kako se pravilno peru jagode jer često imamo priliku da čujemo da su pune pesticida

Sada je sezona jagoda i mnogi od vas požurili su na pijace kako bi uživali u svom omiljenom voću. Nutricionista Branka Mirković osvrnula se na tvrdnju da su jagode pune pesticida.

 - Jagode i maline su veoma nutritivno zdravo ali veoma osetljivo voće sa kratkim vekom trajanja. Posebno naše autohtone sorte koje imaju daleko bolji ukus i nutritivne vrednosti od uvoznih koje na neki čudan i neprirodan način traju dugo, lepo izgledaju ali su veoma lošeg ukusa. Prskaju se svakako i hemijski tretiraju da ostanu duže sveže. Moguće je skinuti manji deo hemije kojima su tretirane ali zbog veoma nežnog i osetljivog ploda nije moguće primeniti agresivnije skidanje viška hemije kojima su tretirani. Kratkotrajno potapanje u vodu, ispiranje u više voda, eventualno uz neki hemiski dodatak ali uglavnom bez velikog rezultata - rekla je ona.

Foto: pritnscreen prva

Branka Mitrović nutricionista

 - Najbolje je kupovati od lokalnog proizvođača u vreme sezone, to je jedino što smo u mogućnosti da uradimo. Svakako ispirajte u više voda -  dodala je Branka.

Pranje voća i povrća

Sigurno se često pitate kako se pravilno pere voće i povrće. Naš najveći problem je što nestručno peremo voće i povće.

 - Pranjem u vodi ili raznim dodatnim sredstvima možemo da skinemo samo donekle hemijske proizvode kojima je tretirano voće i povrće. Voće i povrće se hrani iz zemlje i sve hemijske tretmane koji se stavljaju u zemlju nemoguće je odstraniti jer to ulazi u biljku I plod. Hemijski tretmani kojima se prska biljka isto ulaze u plod i list i samo delimično ostaju na površini i moguće je skinuti ih sa voća i povrća. Najveći je problem nestručno i preterano prskanje voća i povrća, nepoštovanje pravila koliko od prskanja treba da prođe do branja - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

Trešnje

 - Nije tajna da proizvođači imaju njive i proizvode za sebe i porodicu i za prodaju. Danas je prava privilegija imati poverljivog I kvalitetnog proizvođača. Ostvarite kontakt, budite stalni kupac i najavite unapred čak i platite neki deo jer je i proizvođačima jako teško da dobre proizvode prodaju i imaju nelojalnu konkurenciju od velikih proizvođaca i uvoznika. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 1 godinu

Cula sam da je najbolje sve sto se donese iz radnje ili pijace od povrca ili voca treba staviti u vanglu ispirati u nekoliko voda a onda naliti sa vodom i posoliti , tako treba da odstoji makar pola sata ,a ja onda sto se tice jagoda, svaku posebno operem pod mlazom hladne vode skidajuci im peteljku , narocito tu kod peteljke treba dobro prati . Oprane jagode staviti u djevdjir sa supljikavim dnom jos jednom ocediti zajedno sa djevdjirom da izadje visak vode pa i u frizider .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija