• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2022

12:22

ŽENE bi trebalo da vežbaju UJUTRO, a MUŠKARCI UVEČE! Novi rezultati istraživanja iznenadili sve one koji žele da se otarase SALA NA STOMAKU

Shutterstock

Ljubav

ŽENE bi trebalo da vežbaju UJUTRO, a MUŠKARCI UVEČE! Novi rezultati istraživanja iznenadili sve one koji žele da se otarase SALA NA STOMAKU

Podeli vest

Prema novim rezultatima istraživanja, žene bolje sagorevaju kalorije u jutarnjim satima, a muškarci uveče. Zbog toga se ženama savetuje da vežbaju ujutro ukoliko žele sa sagore masti

Takođe primećeno je veće smanjenje krvnog pritiska ukoliko se vežba u ranim jutarnjim satima.

Muškarci se takođe mogu osećati manje umorno ako vežbaju pre večere, a ne pre doručka.

Rezultati su nastali na osnovu studije koja je sprovedena na 27 žena i 20 muškaraca koji su vežbali četiri puta nedeljno. Otprilike polovina je to učinila između 6 i 8 sati ujutro, dok su ostali to učinili između 18.30 i 20.30 časova.

 

Dr Pol Arsijero, koji je vodio studiju u Njujorku, rekao je:

 - Dok i jutarnje i večernje vežbanje pružaju značajne koristi za zdravlje i performanse za žene, oni koji žele da skinu salo sa stomaka i snize krvni pritisak trebalo bi da razmisle o jutru.

Studija, koja je uključivala ljude u relativno dobroj formi starosti od 25 do 55 godina, pokazala je da su žene koje su vežbale ujutru izgubile u proseku 10 odsto masnog tkiva, prenosi Daily Mail.

Foto: Shutterstock

Vežbanje

Ko vežba ujutro gubi salo na stomaku

Iako žene nisu izgubile na težini u celini, izgubile su salo na stomaku, koje može da obavija unutrašnje organe tela i da bude loše po zdravlje.

Žene koje vežbaju u jutarnjim vežbama su zabeležile veće smanjenje krvnog pritiska od onih koje su vežbale kasnije. 

Žene koje su vežbale kasnije imale su bolju snagu i moć gornjeg dela tela kada su ih zamolili da podignu tegove, navodi se u studiji.

Svi muškarci i žene koje su proučavali su zamoljeni da rade četiri vežbe nedeljno tokom 12 nedelja. To je uključivalo jednu sesiju treninga otpora, sesiju istezanja kao što je joga ili pilates i sprint trening, što je značilo izvođenje vežbi poput plivanja ili trčanja na traci za trčanje u trajanju od 35 minuta. Većina sesija je trajala sat vremena.

Svi ljudi u studiji su dobili fiksnu ishranu tokom 12 nedelja, tako da konzumacija hrane ne bi uticala na ishod.

Poznato je da vežbanje različito utiče na pol, posebno u pogledu masti.

Studija, koja je objavljena u časopisu Frontiers in Psichology, pokazala je da je vežbanje generalno koristilo svima koji su učestvovali u istraživanju, bez obzira kada su to radili.

Istraživači sugerišu da njihovi nalazi pokazuju da žene treba da vežbaju ujutru da bi izgubile masnoću, ali uveče ako žele da poboljšaju snagu mišića.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija