• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.06.2022

09:06

DA LI NEPRAVILNO MOKRITE? Doktorka otkrila KAKO GREŠITE pri piškenju - možete ugroziti ZDRAVLJE! (VIDEO)

Youtube Printscreen/The Vaginacologist

Ljubav

DA LI NEPRAVILNO MOKRITE? Doktorka otkrila KAKO GREŠITE pri piškenju - možete ugroziti ZDRAVLJE! (VIDEO)

Podeli vest

Stručnjak za žensko zdravlje, doktorka Teresa Irvin, otkrila je nekoliko načina na koje možete pogrešno piškiti

Dr Teresa ​​Irvin, iz SAD-a, sebe je prozvala "vaginakolog" zbog svoje stručnosti u ženskim karličnim disfunkcijama.

Nekada je bila hirurg za teške disfunkcije bešike i vagine, pre nego što je shvatila da može da edukuje žene o tome kako ih sprečiti.

Doktorka ima skoro 85.000 pratilaca na TikTok-u, a aktivna je i na Jutjubu, gde redovno objavljuje najrazličitiji edukativni sadržaj.

Na jednom od njenih snimaka se može videti kako objašnjava pravilan i nepravilan način mokrenja.

Kako pogrešno mokrite?

1. Piški sedeći uspravno

Prema dr Irvin, postoji ispravan i pogrešan način mokrenja.

- Mnoge žene se uče da piške tako što sede uspravno na toaletu, što uzrokuje da deo urina ostane u bešici - rekla je ona i dodala:

- Najpopularniju poziciju za sprečavanje ovog problema nazivam kaubojskom pozicijom. Jednostavno se nagnete napred da biste stavili laktove iznad kolena (pazeći da vam stopala budu na tlu).

2. Odlaganje odlaska ili često odlazak

Dr Irvin je rekala da ne treba da odlažete pauze u toalet.

- Ako predugo čekate da odete u toalet, možete nenamerno da trenirate svoj mozak da ignoriše signale bešike koji vam pomažu da znate kada treba da idete - rekla je ona.

Isto tako, prečesti odlazak u toalet, kada još uvek nemate želju da idete, može polako oslabiti bešiku. Zdrava količina mokrenja je oko četiri do sedam puta dnevno - rekala je doktorka.

3. Žurite

Dr Irvin takođe kaže da treba da odvojite minut za piškenje.

- Minut možda ne izgleda kao dugo, ali kada kažem ljudima da to urade, može izgledati kao večnost, ali nije! Mnoge žene ne odvoje vreme da potpuno isprazne bešiku, kada osetite da žurite da piškite, to može izazvati snažan mlaz koji će izvršiti pritisak na okolne mišiće.

Foto: unsplash.com

wc

Zaštitite zdravlje bešike

Dr Irvin je podelila tri druga saveta za poboljšanje zdravlja karlične šupljine, a svi oni mogu sprečiti ili poboljšati poremećaje bešike.

Nemojte iritirati bešiku

Dr Irvin kaže da "izbegavamo iritacije bešike". Ovo bi bilo posebno korisno za one koji imaju problema sa bešikom, kao što je neispravno pražnjenje.

- Kafa, gazirana pića, veštački zaslađivači i alkohol su poznati krivci za iritaciju bešike, tako da je jedna laka promena ponašanja da ograničite potrošnju iritirajućih materija! Ne kažem da morate da se rešite svih ovih pića, ja i dalje pijem jutarnju kafu, ali ključ je umerenost i balansiranje sa hidratacijom - kaže doktorka.

Nastavite sa Kegelovim vežbama

Kao žena, verovatno ste čuli za važnost vežbanja mišića karličnog dna, koji se nazivaju i Kegelove vežbe.

- Znam da ste verovatno svi čuli savet da "radite kegelove", ali zašto? Vaši mišići dna karlice, oblažu unutrašnjost vaše karlične kosti, oni deluju kao mreža koja održava vaše reproduktivne i eliminacione organe na mestu. Kada karlično dno postane slabo, više ne može da drži te organe na mestu i to može dovesti do prolapsa i drugih disfunkcija. Vaginalni prolaps je kada vagina padne sa svoje normalne lokacije u telu, a prolaps karličnih organa je kada jedan ili više organa u karlici sklizne nadole i ispupče se u vaginu. Hipopresivi će takođe pomoći, ovo je neuobičajena, ali veoma efikasna tehnika za jačanje karličnog dna - kaže dr Irvin i dodaje:

- To je vežba disanja koja pomaže da ojačate vaše jezgro, kako biste ublažili pritisak na karlično dno, tako što ćete naučiti da podižete i podržavate težinu organa kroz potporne mišiće.

Stisnite kada kijate

Poslednji savet dr Irvin je da "stisnite kada kijate".

Neke žene mogu malo da procure kada kijaju, ili kašlju, smeju se, trče ili podignu nešto teško.
Ovo je poznato kao stresna inkontinencija i javlja se kada postoji dodatni pritisak u predelu stomaka, a mišići dna karlice nisu dovoljno jaki da zadrže urin.

Da bi se to sprečilo, trik je u održavanju mišića dna karlice jakim.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija