• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.06.2022

07:33

ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM TELU KADA ODMAH UJUTRU POPIJETE ČAŠU VODE?

Shutterstock

Ljubav

ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM TELU KADA ODMAH UJUTRU POPIJETE ČAŠU VODE?

Podeli vest

Mnogi od nas ujutru popiju čašu vode na prazan želudac. Međutim, da li je poželjno da vodu popijemo odmah nakon što ustanemo i koje su posledice toga?

U narednim redovima ćemo nabrojati sedam stvari koje se dešavaju u našem telu nakon što popijemo svoju prvu jutarnju čašu vode.

1. Telo se oslobađa štetnih materija

Naše telo se noću oporavlja i u to vreme dolazi do razgradnje unetih toksina u našem organizmu. Kada ujutru popijemo čašu vode, mi pomažemo svom telu da izbaci ove štetne materije. Dovoljna količina ove tečnosti takođe podstiče proizvodnju mišićnih ćelija i novih krvnih zrnaca.

2. Ubrzava se metabolizam

Pijenje vode na prazan želudac povećava potrošnju energije do 24 odsto u narednih 60 minuta. Veća metabolička aktivnost znači i bolji rad probavnog sistema. A ako želite da izgubite nekoliko kilograma, to će vam biti puno lakše ako brže varite hranu. Ujutru je preporučljivo da pijete toplu vodu.

Foto: Shutterstock

Kada ujutru popijemo čašu vode, mi pomažemo svom telu da izbaci štetne materije

3. Smanjuje se gorušica

Poremećaji s varenjem nastaju zbog povećane kiseline u želucu. Ako kiselina uđe u jednjak, osetićete neprijatan ukus u ustima i peckanje u grudima. Ispijanje vode na prazan želudac čim ustanete ragrađuje kiselinu i sprečava pojavu gorušice. Osim toga, želudac se vodom na najbolji način priprema za doručak.

4. Koža postaje blistavija

Dehidracija dovodi do širenja pora i stvaranja privremenih bora na telu. Konzumiranje vode, s druge strane, podstiče cirkulaciju krvi, što pobljšava izgled kože.

5. Kosa jača

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljno tečnosti prouzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unošenje dovoljno tečnosti tokom dana važno je za zdravlje kose, ali pijenje vode ujutru ima još blagotvorniji uticaj na kosu.

Foto: Shutterstock

6. Smanjuje se rizik dobijanja kamena u bubregu i urinarnih infekcija

Ispijanje vode čim ustanete takođe je važno kako biste izbegli kamen u bubregu i infekcije mokraćnih kanala. Dovoljna količina tečnosti razrgrađuje želudačnu kiselinu i ispira toksine iz tela – oboje mogu biti uzroci kamena u bubregu i infekcija mokraćnih kanala.

7. Poboljšava se imuni sistem

Pijenje vode na prazan želudac pomaže u održavanju ravnoteže limfnog sistema, čineći vas manje osetljivim na patogene i bolesti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija