• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.I.

25.06.2022

08:32

MENOPAUZA I ISHRANA! Nutricionista Mirković otkriva koliko treba da se SMANJI dnevni unos KALORIJA  - 7 zlatnih pravila koje svaka žena treba da zna

Ljubav

MENOPAUZA I ISHRANA! Nutricionista Mirković otkriva koliko treba da se SMANJI dnevni unos KALORIJA - 7 zlatnih pravila koje svaka žena treba da zna

Podeli vest

Menopauza oznčava važno razdoblje u životu svake žene, jer podrazumeva kraj reproduktivnog perioda i poslednju menstruaciju. Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs kako se menjaju hormoni i na koji način žene mogu sebi da olakšaju ovaj proces

Branka objašnjava da menopauza ne može da se zaustavi, ali da je moguće olakšati prolazak kroz ovo stanje, kao i smanjiti simptome. 

 - Menopauza ali i pred menopauza je period u životu žene kada se hormoni smanjuju i mogu proizvesti niz tegoba. Menjaju se hormoni, metabolizam kao i mnogo drugih simptoma. Sve te promene su vidljive I neprijatne. To je prirodni proces koji ne može da se zaustavi ali je moguće smanjiti simptome i olaksati prolazak kroz menopauzu - kaže nutricionista. 

Foto: Printscreen You TubeK1 Televizija

Branka Mirković nutricionista

 - Važno je znati da u pred menopauzi treba smanjiti dnevni unos kalorija za 350 kcal a u menopauzi 550 kcal manje na dnevnom nivou. Razlog je jednostavan, telu žene je potrebno manje kalorija jer se smanjuje proizvodnja hormona.

Nutricionista Mirković predstavlja vam 7 važnih pravila kada je u pitanju menopauza.

Prvo praavilo smanjiti porcije

Mnoge žene su iskusile da su se ugojile, a jele skoro isto. Izbegnite gojenje tako sto ćete smanjiti količinu kalorija u toku dana.

Drugo pravilo

Smanjićete znojenje i valunge ako iskljucite masnu, jaku, začinjenu hranu, izbacite hranu koja bogatu masnoćama, šećerom, brašnom, slanu i začinjenu. Takva hrana podstiče znojenje

Foto: Shutterstock

Menopauza

Treće pravilo

Vodite računa šta pijete, ne preterujte sa alkoholom, kafom, energetskim i ostalim kola pićima, ceđenim sokovima. Alkohol podstiće znojenje i jetra alkohol pretvara u šećer, pa izaziva znojenje, nervozu, poremećaj sna.

Četvrto pravilo

I zdrave namirnice koje imaju mnogo kalorija ne preporučuju se u velikim količinama, pre svega razne semenke za grickanje. Mnoge žene u pred menopauzi ili menopauzi umiruju nervozu raznim uslovno rečeno zdravim grickalicama, bademima, kikirikijem, semenkama... ili suvim voćem. Izbegavajte grickalice, unećete mnogo nepotrebnih kalorija

Peto pravilo

Jedite hranu sa manje masnoće, šećera i začina, manje količine i bez grickanja između obroka. Jedite mnogo više povrća pre svega svezeg kao salate, obavezno po šaku voća dnevno.

Foto: Shutterstock

Šesto pravilo

Koža postaje suvlja i zato je neophodno da unosite dovoljene količine vode u toku dana.

Sedmo pravilo

Promena hormona je novi ciklus u životu svake žene na koji treba da se adaptirate sa što manje stresa i zato je potrebno da promenite navike u ishrani, načinu i stilu života. Osnovno je da vam treba mnogo manje kalorija , a u okviru dnevnog unosa kalorija treba da unosite što više različitih nutritijenata, vitamina i minerala. Olaksaćete sebi tegobe ako svesno promenite navike u skladu sa svim ostalim promenama.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija