• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2022

16:53

REŠITE SE SVEGA ŠTO VAS MUČI! Oslobodite se STRESA pomoću sledećih saveta!

Shutterstock

Ljubav

REŠITE SE SVEGA ŠTO VAS MUČI! Oslobodite se STRESA pomoću sledećih saveta!

Podeli vest

U današnje vreme smo izloženi stresu, bez obzira na pol i starost. Odgovor na stres uključuje fizičke komponente kao što su povećan broj otkucaja srca, povišen krvni pritisak, misli i lična uverenja o stresnom događaj, strah i bes

Srećom, postoje načini kako da se brzo oslobodimo stresa.


1. Unosite zdrave namirnice u organizam kako biste poboljšali svoje zdravlje



Neki ljudi pokušavaju da smanje stres tako što piju alkohol ili jedu previše. Ove radnje mogu izgledati kao da pomažu u ovom trenutku, ali zapravo mogu povećati stres na duži rok. Kofein takođe može pogoršati efekte stresa. Zato konzumiranje zdrave, uravnotežene hrane može pomoći u borbi protiv stresa.

Foto: Shutterstock

Hranite se zdravo!



2. Redovno vežbajte

Osim što je korisno za fizičko zdravlje, vežbanje se pokazalo kao moćno sredstvo za ublažavanje stresa. Razmislite o aerobiku, jačanju sa tegovima ili aktivnostima kao što su joga ili Tai Či, i postavite sebi jasne ciljeve. Pokazalo se da treniranje oslobađa endorfin— prirodnu supstancu koje vam pomaže da se osećate bolje i održavate pozitivan stav.

3. Proučite i vežbajte tehnike opuštanja

Svakodnevno odvajanje vremena za opuštanje pomaže u upravljanju stresom. Možete birati između različitih tehnika, kao što su duboko disanje, progresivna relaksacija mišića i meditacija. Mnoge on-lajn aplikacije i aplikacije za pametne telefone pružaju uputstva o ovim tehnikama. 

Foto: Shutterstock

4. Ublažite okidače stresa

Ako ste poput većine ljudi, vaš život može biti ispunjen gomilom obaveza i manjkom vremena. Ali, možete rešiti problem vežbanjem veština upravljanja vremenom, kao što je traženje pomoći kada je to prikladno, postavljanje prioriteta, kretanje i rezervisanje vremena da se brinete o sebi.

5. Ispitajte svoje vrednosti i živite po njima



Što više vaši postupci odražavaju vaša uverenja, bolje ćete se osećati, bez obzira na to koliko je vaš život pun obaveza. Koristite svoje vrednosti kada birate svoje aktivnosti. S obzirom na stresne zahteve i odgovornosti sa kojima se svakodnevno suočavamo, važno je da se bavimo aktivnostima koje su u skladu sa našim vrednostima i razgovaramo sa nama na ličnom nivou.
 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17