Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.07.2022

16:48

UKLONITE FLEKE OD ULJA PRIRODNIM PUTEM! Nekoliko stvari iz kuće vam mogu rešiti problem!

Shutterstock

Ljubav

UKLONITE FLEKE OD ULJA PRIRODNIM PUTEM! Nekoliko stvari iz kuće vam mogu rešiti problem!

Podeli vest

Gore od svih fleka jeste loše ​skidanje fleka. Tako dobijate od zla gore, razmrljate, utrljate i nepovratno upropastite omiljenu odeću ili nov tepih. Nezgode u kući se dešavaju, baš kad ne treba, a fleke su najčešće usputne greške koje se svakodnevno omaknu

Skidanje fleka od ulja i generalno skidanje masnih fleka uvek treba početi, tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće.

Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da vam reše ovaj gorući problem:

Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom 

Podrazumeva da fleku pospete većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Postepeno soda bikarbona će upiti masnoću, to se jasno vidi time što prah potamni. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Tako je upotpunjeno skidanje fleka od ulja sa odeće.

Uklanjanje masnih mrlja sa većih površina, zahteva da se ponovi postupak posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da nije upijena sva masnoća.

Foto: Shutterstock

Soda bikarbona


Talk 

Odlična prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje ​kako skinuti fleku od ulja. Uflekano mesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji, dok talk ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odeću iščetkajte talk i fleka će nestati.


Brašno, kukuruzni skrob ili gustin

Takođe su superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka, koja ćete lagano iščetkati sa odeće, posle posipanja masne mrlje.


Deteržent za sudove razredite vodom, u odnosu 3:1 i možete mekim sunđerom naneti na fleku, dok ne zapeni. Ukoliko nije osetljiva tkanina u pitanju, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspešno ste uklonili masnoću. Operite posle ovog postupka u veš mašini, na većim temperaturama.

Foto: Pexels

Suštinski skidanje fleka od ulja ne mora da bude teško, iako masne fleke jesu noćna mora na prvi pogled. Bilo da se isprljate dok na brzinu nešto pržite u kuhinji, poprskate po svilenoj haljini salatom, padne vam komadić vruće pice.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija