• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.07.2022

13:49

DOKTORKA Stanković otkrila koje DVE VOĆKE sadrže najviše ŠEĆERA

Printscreen You Tube RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Ljubav

DOKTORKA Stanković otkrila koje DVE VOĆKE sadrže najviše ŠEĆERA

Podeli vest

Specijalista za ishranu dr Veroslava Stanković govorila je o ishrani i otkrila da šljive i grožđe sadrže najviše šećera

Poslednjih dana smo bili svedoci visokih temperatura, pa zbog toga jedemo puno voća i povrća, jer nam tako prija u toplim danima.

 - Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih materija koje su nam potrebne i dijetnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih materija, dijetnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje čitavog organizma -  rekla je u Jutarnjem programu RTS-a specijalista ishrane dr Veroslava Stanković.

Foto: Printscreen You Tube RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Doktorka Veroslava Stanković

Ljudi treba da znaju da je moguće preterati sa unosom nekog voća.

"Ukoliko je duži vremenski interval tokom kojeg unosite veću količinu može doći do promene glikoregulacije, odnosno do porasta glikemije, a samim tim može tokom vremena da dovede do pojave gojaznosti, hiperinsulinemije i dijabetesa tipa 2".

Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera

Ona je otkrila i koje voće sadrži najviše šećera.

"Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera, ne uzima se džabe grožđani šećer. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu".

Foto: Shutterstock

Šljive

Doktorka Stanović je objasnila i koje voće je teže za varenje i zašto.

 - Šljive i kruške spadaju u voće koje je teže za varenje zato što imaju veću količinu dijetnih vlakana. Inače je to izuzetno zdravo voće. Što se tiče kajsije, breskve, oboje su obojeno voće koje ima veliku količinu beta karotena i ostalih fitonutrijenata koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla kupinu, jagoda je već prošla, malina, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u borbi protiv karcionoma, slobodnih radikala, za podizanje imuniteta - kaže ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija