• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.08.2022

11:49

NAUČNICI odgovaraju koliko je štetan boravak u SVEMIRU za ljudsko TELO

Ljubav

NAUČNICI odgovaraju koliko je štetan boravak u SVEMIRU za ljudsko TELO

Podeli vest

Najnovija studija bavila se istraživanjem kako svemir utiče na ljudsko telo. U studiji je učestovala 14 astronauta i 3 astronautkinje, koji su boravili u svemiru po oko 5 meseci

Naučnici su saglasni da boravak u svemiru predstavlja veliki izazov za ljudsko telo.

 - Astronauti su doživeli značajan gubitak kostiju tokom šestomesečnih svemirskih letova, gubitak koji bismo očekivali da vidimo kod starijih odraslih tokom provedene dve decenije na Zemlji, dok su povratili samo oko polovinu izgubljenog nakon godinu dana od povratka - rekao je professor Li Gabel sa Univerziteta u Kaljariju, glavni autor studije.

Rezultati studije pokazuju da je čak devetoro astronauta napovratno izgubilo deo koštane mase.

 - Tokom svemirskog leta, koštane strukture se tanje i na kraju se neke od njih odvajaju jedna od druge. Kada se astronaut vrati na Zemlju, preostale koštane veze mogu da se zgusnu i ojačaju, ali one koje su se odvojile u svemiru ne mogu da se ponovo spoje i izgrade, na taj način struktura kostiju kod astronauta ostaje trajno izmenjena - objasnio je Gabel.

Foto: pexels.com

Svemir

 

Ukoliko se uzme u obzir da će NASA 2025. godine poslati ljude na Mesec, što je uvod u misiju na Mars, onda je veoma važno da se otkrije kako mikrogravitacija utiče na ljudsko telo.

 - Zračenje je takođe veliki zdravstveni problem za astronaute, jer što se više udaljavaju od Zemlje to je veća izloženost koja povećava rizik od raka - upozorio je Gabel.

Jedno je sigurno, što duže astronauti provede vremena u svemiru, to je manja verovatnoća da će se njihove kosti oporaviti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17