• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.08.2022

21:20

CEDITE BUBULJICE? Evo zašto to nikako ne smete da radite!

Shutterstock

Ljubav

CEDITE BUBULJICE? Evo zašto to nikako ne smete da radite!

Podeli vest

Postoje razlozi zašto ne treba cediti bubuljice, a iako zvuči bezazleno, ta loša navika ima ozbiljnije i dugotrajnije posledice

Dermatolozi otkrivaju zašto ne bi trebalo da cedimo bubuljice!

Stvaranje ožiljaka

Dermatolozi kažu da, čak i ako bubuljica izgleda spreman za istiskivanje, time pucamo kožu i ostavljamo na njoj trag. Naglašavaju i da će gotovo sigurno ostati crvena ili braon diskoloracija, koja se obično naziva post-upalna hiperpigmentacija. Ti tragovi mogu da potraju čak nekoliko meseci ili godina, zavisno od tipa i tona kože, ali i od proizvoda koji se koriste za njegu.

Foto: facebook

Nemojte cediti bubuljice!


Trauma kože

Reakcija na istiskivanje je bubrenje kože, a možete i pogoršati traumu kože na tom području, što povećava šanse za stvaranje ožiljaka. Isto je i kada stisnete pa nastane krastica koju onda ne možete da prestanete da dirate. Ta je krasta važan deo regeneracije kože i prekid tog procesa je najgore što možete da učinite.

Infekcija

Ako kožu dirate s prljavim rukama ili nakon istiskanja na njega stavljate šminku bez dubinskog čišćenja područja, rizikujete nastanak infekcije. Dermatolozi ističu da, infekcija nije tako česta, ali uvek može da se dogodi, a tada će se pojaviti i mali ožiljci.

Foto: Shutterstock

Duže vreme za regeneraciju

Dermatolozi objašnjavaju da istiskivanjem bubuljica nećete postići da on brže nestane, već sasvim suprotno. A osim što se neće samo tako maknuti s kože, istiskivanjem ćete dobiti i popucalu kožu koja malo krvari, što će naravno produžiti proces zaceljenja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17