• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.08.2022

19:35

ŠTA PITI za BOLJI SAN? Pomaže čaj od matičnjaka, sok od višnje...

Shutterstock

Ljubav

ŠTA PITI za BOLJI SAN? Pomaže čaj od matičnjaka, sok od višnje...

Podeli vest

Postoje napici koji mogu da vam pomognu da lakše utonete u svet snova, a od pojedinih biljaka možete da napravite i umirujuću kupku...

Pojedini napici utiču na naš dnevni, ali i noćni ritam, baš kao i hrana. Pića s kofeinom, recimo, ili sa previše šećera mogu da izazovu nesanicu, posebno ako ih uzimate pre spavanja. S druge strane, postoje napici koji mogu da vam pomognu da lakše utonete u svet snova - popijte ih pre spavanja i uživajte u dugoj i opuštajućoj noći.

Voda

Voda je osnovni, esencijalni napitak za zdravo i normalno funkcionisanje vašeg tela. Dnevna preporučena količina je oko dva do (maksimum) tri litara, u slučaju da se više fizički naprežete, da je napolju viša temperatura, trudni ste, dojite ili imate zdravstvene tegobe koje uzrokuju prekomeran gubitak tečnosti.

Foto: Shutterstock

Hidratacija je vrlo bitna za miran san

Sok od višanja

Osobama koje pate od nesanice, kiseli nezaslađeni sok od višnje pomaže da lakše utonu u san. Sok je izrazito bogat melatoninom, a neka istraživanja su došla do zaključka kako dve čaše soka od višanja na dan produžuju vreme sna i odmora do pola sata. Osim toga, ovaj voćni napitak ublažava bolove od artritisa i gihta, čime je dokazano njegovo protivupalno dejstvo.  

Vodu pijte tokom celog dana, a kako nema kalorija preporučuje se i u kasnijim satima. Ona će vašem organizmu osigurati dovoljno hidratacije što na kraju dovodi do mirnijeg sna. Neka vam flašica s vodom uvek bude nadohvat ruke. 

Mleko

Čaša mleka se vekovima koristi kao lek za uspavljivanje i smatra se izuzetno delotvornom. Mleko vam pomaže tako što sprečava buđenje zbog osećaja gladi, prepuno je proteina što ga čini odličnom zamenom za kasnu užinu, a vraća nam i lepe uspomene na detinjstvo.

Foto: Shutterstock

Šolja toplog mleka pred spavanje stari narodni "lek"

Ovaj napitak može da poboljša kvalitet spavanja, jer, između ostalog, sadrži triptofan i melatonin koji pomažu da lakše i brže utonete u san.

Čaj od kamilice

Kamilica i njena brojna lekovita svojstva su od davnina deo tradicionalne medicine, a jedinjenja apigenin i bisabolol su ono što je čine nezamjenjivim napitkom za smirenje i bolji san. Kamilica podstiče stvaranje glicina, neurotransmitera koji opušta vaš nervni sistem i ima blago sedativno dejstvo, te neka šolja toplog čaja pred spavanje bude vaše sredstvo za smirenje. 

Kupka za laku noć

Od matičnjaka možete da se napravite odličnu kupku koja deluje smirujuće. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednoj litri vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Čaj dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, pre spavanja. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo.

Ova lekovita biljka reguliše temperaturu tela i nivo šećera u krvi, što sve pruža bolji i mirniji san. Pomaže u smanjenju simptoma stresa, anksioznosti, opušta grčeve i napetost u mišićima, što je takođe preduslov za kvalitetan san. Nakon šolje čaja od kamilice vaš želudac, mišići i nervi će se umiriti, a vi ćete spavati kao beba. 

Čaj od đumbira

Ovaj čaj je izuzetno zdrav, i poželjno ga je piti pre spavanja. Olakšava nadutost i zatvor i pomaže pri ostalim probavnim smetnjama. Đumbir pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranjive materije i izuzetno je blagotvoran kod probavljanja hrane.

Foto: Shutterstock

Đumbir smiruje stomak i opušta

Nutricionisti savetuju ispijanje ovog čaja pre spavanja kako bi iskoristili sve njegove benefite tokom noći.

Čaj od nane

Nana je tradicionalni napitak za većinu stomačnih problema, a njena analgetska svojstva umiruju želudac i iritabilna creva. Šolja čaja od nane pre spavanja smiruje probavni trakt i samim time pruža mirniji i lakši san.

Foto: Shutterstock

Osim što "tera" nesanicu, nana ublažava glavobolju i alergije

Nana pomaže i kod glavobolja, smanjuje simptome alergija, jača imunitet i ublažava simptome stresa i anksioznosti.

Čaj od matičnjaka

Pomoći će i čaj od matičnjaka. U pitanju je biljka za dugovečnost, jer dokazano deluje protiv stresa i nesanice, pojačava koncentraciju i podstiče bolje rešavanje tekstualnih i slikovnih zadataka. Čaj je prijatnog ukusa i ima limunkast miris, a mogu da ga piju deca i trudnice, kojima se posebno preporučuje protiv mučnine. 

Foto: Shutterstock

Čaj od matičnjaka se preporučuje i trudnicama

Priprema se tako što se najpre izmrve cvetovi i listovi biljke, preliju se ključalom vodom i ostave da odstoje od 15 minuta do pola sata, čaj se zatim procedi i popije. Takođe, postoji etersko ulje matičnjaka koje je jako dragoceno i lekovito, a jedina mana mu je - cena.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija