• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

04.09.2022

19:45

NEGA nakon LETOVANJA! Dermatolog otkriva 2 KLJUČNA koraka!

Shutterstock

Ljubav

NEGA nakon LETOVANJA! Dermatolog otkriva 2 KLJUČNA koraka!

Podeli vest

Šta treba uraditi kako bi se koža oporavila, a ten, kosa i nokti zablistali u jesenjim danima, objašnjava dermatolog Svetlana Minić...

Sezona godišnjih odmora, vrelih dana i intenzivnog izlaganja suncu na samom je završetku. Ipak, efekti koje su sunce i more "zapisali" na našoj koži veoma su vidljivi. Koliko god da more i sunčanje prijaju, so i sunce u kombinaciji mogu da isuše kožu i ostave posledice u vidu tamnih mrlja, bora, perutanja i umornog izgleda. Šta treba uraditi kako bi se koža oporavila, a ten, ali i kosa i nokti zablistali u jesenjim danima, objašnjava dermatolog Svetlana Minić.

Piling i kremice

- Najvažniji zadatak posle letovanja jeste povratiti balans vlažnosti i masnoća u koži i tretirati nastale promene i oštećenja. Počnite sa blagim pilingom celog tela kako biste koži vratili sjaj - iako ljudi misle da se time skida boja, taj mrtvi sloj kože bi i onako i ovako otišao. Piling uradite jednom do dva puta nedeljno, to je sasvim dovoljno. Postoje i osobe koje to čine svaki dan, ali zaista ne treba preterivati. Mogu da se pripreme i oni iz kućne radinosti, recimo na bazi šećera, prosto se samo malo njima istrlja koža ili se mogu kupiti gotovi preparati koji u sebi imaju određene supstance za negu - savetuje Svetlana Minić.

Foto: Shutterstock

Za telo birajte kreme na bazi uree, a za lice na bazi hijalurona i kolagena

Kada je potrebna pomoć dermatologa?

Sve što ne može da se reguliše kozmetikom znak je da treba da posetite lekara, odnosno dermatologa.
- Ako postoje crvenilo, razni pečati, svrab, izraženo perutanje koje se inače nije dešavalo, dakle bilo šta što je drugačije u odnosu na ranije, znači da treba da odete kod lekara. Ono što je normalno posle sunčanja jeste perutanje, koje traje oko dve nedelje, nakon čega se koža polako vraća u normalu - objašnjava Svetlana Minić.

Nakon pilinga na red dolazi intenzivna hidratacija, dodaje dermatolog.

- U zavisnosti od toga koliko je nekome koža suva, koliko se ljušti, pogotovo ako je imao opekotine, zavisi i izbor određene hranljive kreme, odnosno mleka. Ako koža nije mnogo suva biće dovoljno mleko, ali ako jeste jako suva, onda su bolje kreme za telo. To mogu da budu one blaže, razređenije ili guste i taj proces hidratacije treba da bude intenzivniji, da traje bar dve do tri nedelje po povratku s mora - preporučuje naša sagovornica.

Osim gotovih krema, dobra su i prirodna, nerafinisana ulja, pod uslovom da vam prijaju...

- Kada je reč o koži, svi smo mi različiti, jer ona ne "prima" isto. Nekima, posebno onima koji imaju osetljiv ten, odgovaraju samo prirodni sastojci, poput bademovog ili maslinovog ulja, dok drugima to uopšte ne prija. Jednostavno im koža ne upija, ostaje masna. Dakle, svako prema sebi treba da nađe ono što mu odgovara - kaže dermatolog.

Foto: Shutterstock

Piling i intenzivna hidratacija dve, tri nedelje posle letovanja su ključni

Za jako suvu kožu birajte kreme koje sadrže ureu, sastojak koji dugo drži vlagu na površini kože.

- Urea može da ide u koncentraciji od dva do deset odsto, u zavisnosti od toga kakvoj je koži namenjena. Ako nije previše osetljiva i nije previše suva, dva do pet odsto je sasvim u redu, a preko pet odsto se preporučuje za jako osetljiv ten, kao i za atopičare. Urea je jedan od najčešćih, najrasprostranjenijih hidratantnih sastojaka krema za telo, a za lice možete da birate hijaluron ili kolagen, koji takođe drže vlagu i dobro hidriraju kožu - savetuje Svetlana.

Kosa i nokti

Kosi su pak potrebna intenzivnija pakovanja (dve do tri nedelje) da joj vrate od sunca i soli izgubljenu vlagu i masnoće, a ako vam je jako suva, onda prethodno treba ošišati krajeve.

Foto: Shutterstock

I nokti se suše od sunca i soli

- Od domaćih pakovanja maslinovo ulje je najbolje, ali može da se koristi i bademovo, zapravo praktično bilo koja prirodna, domaća (nerafinisana) ulja mogu da se stave. Ona se samo malo teže ispiraju, to je jedini problem, a, naravno, nisu loša ni gotova pakovanja - naglašava dermatolog i dodaje:

- Kada je reč o noktima, za one koji imaju jako suvi površinski sloj, i u tom slučaju mogu da se koriste ili masnije kreme ili one sa jako velikim procentom uree, preko deset odsto. Postoje posebne kreme kojima se može negovati taj površinski sloj, a ponekad nije loše, ako je malo suvlji, da se isturpija, da se dođe do zdravog dela nokta.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija