• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

31.03.2020

07:25

ČESTO PRANJE RUKU DOVODI I DO OVE BOLESTI! Kako sačuvati zdravu, lepu i negovanu kožu?

Ljubav

ČESTO PRANJE RUKU DOVODI I DO OVE BOLESTI! Kako sačuvati zdravu, lepu i negovanu kožu?

Podeli vest

Kako da sprečite isušivanje i druge probleme sa kožom. Kreme su gušće i vrlo su praktične za upotrebu. Sredstvo za hidrataciju se nanosi posle svakog pranja ruku

Pranje ruku, često i temeljno, jedan je od osnovnih načina zaštite od virusa korona. Istraživanja su pokazala da nije bitno šta koristite, nego način na koji to radite. Antibakterijski gelovi i pene imaju posebne hemikalije i pomažu u ubijanju bakterija, način na koji perete ruke, takođe je vrlo važan. U ovoj situaciji među najugroženijima su svakako najstariji.

MED DOBIJA BORBU SA VIRUSOM! Stari, narodni lekovi kao PREVENCIJA!

NA NOGE LAGANE! Kućna gimnastika i za bolje raspoloženje!

Tvrdi sapun i voda mogu nadmašiti efekte skupih proizvoda po učinku sve dok se ruke pravilno peru. Ruke treba prati svaki put pre i posle dodira sa hranom, posle odlaska u toalet ili menjanja pelena, posle kijanja, kašljanja, duvanja nosa... Pošto dodirujemo različite površine tokom dana, onda moramo da slavine u toaletu dezinfikujemo što češće celog dana. Međutim, u vreme epidemije sve ovo može dovesti do novog problema - isušivanja kože, a kod nekih ljudi može izazvati iritacije i ekcem.

Foto: Shutterstock

Dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatolog u "Bel mediku" naglašava da su losioni najblaža varijanta i verovatno su dovoljni u ovom trenutku, ali ipak sve zavisi od osobe do osobe.

- Pošto losioni sadrže samo vodu, neće biti jednako delotvorni kao, recimo, kreme. Kreme su gušće jer predstavljaju kombinaciju ulja i vode. Obično ne ostavljaju lepljiv trag, pa su vrlo praktične. Jedna od preporuka može da bude pantenol, ili krema od nevena sa pantenolom - kaže sagovornica Novosti.

KAKO DA VAM NAMIRNICE ZA KARANTIN DUŽE TRAJU? 13 lakih, proverenih trikova!

Doktorka objašnjava da su najjača sredstva za hidrataciju masti koja se mogu koristiti noću kada se inače ruke ne peru. Trebalo bi namazati deblji sloj neke masti za negu ruku, poput one od nevena ili kokosovo ulje, onda se navuku pamučne rukavice i tako prespava noć.

Foto: Shutterstock

- Za koju god varijantu da se odlučite, sredstvo za hidrataciju se nanosi posle svakog pranja ruku. Takođe, trebalo bi znati da kada se kuća čisti hemijskim sredstvima obavezna je upotreba rukavica. Ako imate ekcem, prihvatljivo je da koristite blage kremaste sapune ili čak sredstva za pranje bez sapuna pod uslovom da ispoštujete sve korake prilikom pranja - kaže dr Sbutega.

Najbolja je urea

Sagovornica Novosti dr Sbutega savetuje da se potraže sredstva za pranje ruku koja već sadrže hidrantne sastojke kao što je urea. Ukoliko se ekcem ne povlači, neophodno je posavetovati se sa dermatologom, a on će razmotriti kratkotrajnu upotrebu kortikosteroida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija