• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

30.03.2020

19:53

MED DOBIJA BORBU SA VIRUSOM! Stari, narodni lekovi kao PREVENCIJA!

Ljubav

MED DOBIJA BORBU SA VIRUSOM! Stari, narodni lekovi kao PREVENCIJA!

Podeli vest

Građani mogu da se štite od zaraze upornom ličnom higijenom ali i svakodnevnim utrljavanjem prirodnog meda u nosne kanale, kaže prof. dr Milan Lekić...

Preko nosnica, više od 95 odsto spoljnih agenasa ulazi u naš organizam, a med je najefikasniji, prirodni antibiotik na koji ne postoji rezistencija. Pčelinji proizvod je sigurno "lek izbora" za prevenciju, naglašava, u razgovoru za "Novosti", prof. dr Milan Lekić, američki doktorand nuklearne medicine, dobrovoljac iz RSK, RS i čovek koji je bio na čelu srpske bolnice u Gračanici od 2000. do 2010. godine.

KAKO DA VAM NAMIRNICE ZA KARANTIN DUŽE TRAJU? 13 lakih, proverenih trikova!

ŠTA DA RADITE AKO VAS GREBE GRLO I IMATE 37, 5? Infektolozi dali svoje preporuke!

Dr Lekić, član Odbora SANU za visoke medicinske tehnologije, dodaje da je antibiotsko i antiseptičko dejstvo meda koristila Vojska Republike Srpske tokom rata, kao i ruska vojska na Kosovu (1999-2004). Objašnjava da su srpski i ruski vojnici med utrljavali u nosne šupljine više puta tokom dana, naročito u vreme zime, i da prema medicinskim izveštajima kod njih nisu zabeležene teže infekcije gornjih disajnih puteva.

Foto: Shutterstock

- Podatke o korišćenju meda kod Srba nalazimo u starom Hilandarskom medicinskom kodeksu (13-15. vek), starim farmakopejskim tekstovima iz apoteke "Male braće" u Dubrovniku i poznatom putopisu Alberta Fortisa "Put po Dalmaciji" (1774). On je opisao narod Morlaka - Srba, a kada govori o načinu lečenja tih gorštaka, spominje njihov glavni lek - med i rakiju medovaču.

Profesor dodaje da prirodni med kao "medicinu" moramo ozbiljno shvatiti. Priča da o njegovoj lekovitosti postoje zapisi iz najstarije istorije.

O OVOME SE MALO PRIČALO! Zašto je gojaznost VELIKI RIZIK ako se zarazite virusom?

- Danas se smatraju dokazanim sledeća dejstva meda: antimikrobno, antiinflamatorno, antibakterijsko dejstvo. Dokazano je antimikotično i antivirusno dejstvo meda (kao protiv herpesa). Ima čak i antikancerogeno dejstvo tako što ometa tzv. ćelijski oksidativni stres - objašnjava doktor.

Sagovornik "Novosti" navodi da na "kulturu karantina" kao još jedno dostignuće srpskog zdravstva možemo posebno biti ponosni:

Foto: Shutterstock

- U delima Svetoga Save (Hilandarski, Studenički tipik) može se čitati o organizaciji manastirskih bolnica, a tekst njegovog "Zakonopravila" nalazi se u osnovi srpskih gradskih statuta - dubrovačkog, kotorskog, stonskog. U tim najstarijim gradskim statutima proširen je odredbama u pogledu javnog zdravstva, a najvažnije epidemiološka mera bila je odluka da uvedu karantin prvi put 1377. godine.

I DALJE NEMATE KVASAC? Ovo je ODLIČNA ZAMENA, sve sastojke sigurno već imate kod kuće!

Dr Lekić dodaje da je odluka Velikog veća Dubrovnika da ni domaći, ni stranci koji dolaze iz zaraženih krajeva ne smeju ući u grad i okolinu, ako pre toga ne provedu 30 dana na ostrvu Mrkan ili u Cavtatu, bila presudna za očuvanje stanovništva od zaraze. Kasnije, u 15. veku, karantinske mere su produžene na 40 dana i predstavljale su prvu racionalnu zaštitu, a duž mora sagrađeni su posebni lazareti na Mljetu (1397), Dančamu (1430), Lokrumu (1534) i Pločama (1629).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija