• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

30.03.2020

19:14

KAKO DA VAM NAMIRNICE ZA KARANTIN DUŽE TRAJU? 13 lakih, proverenih trikova!

Ljubav

KAKO DA VAM NAMIRNICE ZA KARANTIN DUŽE TRAJU? 13 lakih, proverenih trikova!

Podeli vest

Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvek dobro dođu jer to produžava trajanje namirnicama i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo...

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva...

1. Maslinovo ulje - Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko meseci. Ako ga ne trošite u velikim količinama, radije ga kupujte u malim pakovanjima, od pola litre ili 0,75 dl.

UZ POMOĆ OVOG TRIKA SAČUVAJTE SMEŽURANO VOĆE I POVRĆE! A evo na koji način će vam DUŽE OPSTATI!

O OVOME SE MALO PRIČALO! Zašto je gojaznost VELIKI RIZIK ako se zarazite virusom?

2. Sir - Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali i ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavaj plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju - ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv - možete ga narendati na testeninu, tople sendviče i sl.

Foto: Pixabay

3. Maslac - Jednostavno ga zamrznite, dobro to podnosi. Neće promeniti i ukus ni teksturu. Znak da maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno treba zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

4. Smeđi šećer - Smeđi šećer voli da se stvrdne i pretvori u grudvu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hleba. Šećer će iz njih upiti.


I DALJE NEMATE KVASAC? Ovo je ODLIČNA ZAMENA, sve sastojke sigurno već imate kod kuće!

5. Majonez - Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gde je temperatura niža, masnoće bi se mogle razdvojiti, odnosno na majonezu pojaviti uljasti sloj. U vratima, kažu, može trajati i daleko iza datuma naznačenog na pakovanju.

6. Brašno - Brašno od celih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držite u špajzu. Držite ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru.

Foto: Pixabay

7. Mlevena paprika, čili, kajenski biber - Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati svež, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju - toplina i svetlost to uništavaju.

8. Krompir - Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C, no te uslove nema svako. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvate na toplom mestu pobrinite se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, moraju da dišu. Ako pozelene li, nemojte ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih može da vam pozli.

POMERANJE SATA POSEBNO UTIČE NA ŽENE! Najviše se održava na KOŽI, zato je važno da uradite JEDNU STVAR!

 

9. Luk - Luk treba držati na provetrenom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati pored krompira, zbog gasova koje krompir otpušta će brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.

10. Beli luk - beli luk treba držati u posudi gde je dobra cirkulacija vazduga, ali može se i zamrznuti. Na primer može se naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremaš hranu. Ako ti je to previše posla, očistite režnjeve i zamrznite ih u kesici.

Foto: pexels.com

11. Jabuke - Frižider nije idealno mesto za jabuke, duže će ostati sveže ako ih držite na umereno hladnom mestu - podrumu, garaži, negrejanom špajzu. Umotajte svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spreči da se isušuju i naboraju. I redovno ih pregledajte, ako se koja pokvarila, upropastiće i ostale. Sklonite je što pre.

NA KOLIKO STEPENI TREBA PRATI ODEĆU KAKO BI SE UNIŠTILE SVE BAKTERIJE? Stručnjaci otkrili tajnu!

 

12. Citrusi - pomorandže, limuni, grejp duže će ostati sveži u frižideru. Takođe, ako ih iscedite u sok, možete ga zamrznuti. Sok od limuna možete zamrznuti u obliku kockica, u kalupu za led - jedna kockica biće taman porcija za čaj i slično.

13. Zelena salata - Zelena salata brzo uvene, ali evo kako može najduže da ostane čvrsta i sveža, čak i više od sedam dana: salatu stavite u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možete staviti i između glavica salate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija