NAJČEŠĆE NIJE CELIJAKIJA, VEĆ GLUTEN! Dr Perišić objašnjava KLJUČNU stvar - problem je u kontaminaciji BRAŠNA!

printscreen TV Prva

09:19 Ljubav i zdravlje 0

Informer.rs/J.G. | 26. 09. 2022.

NAJČEŠĆE NIJE CELIJAKIJA, VEĆ GLUTEN! Dr Perišić objašnjava KLJUČNU stvar - problem je u kontaminaciji BRAŠNA!

Doktor Vojislav Perišić je otkrio mnoge stvari vezane za bezglutensku ishranu

Profesor doktor Vojislav Perišić gostovao je u jednoj emisiji i tom prilikom istakao važnost konzumacije zdravog brašna, tačnije izbacivanju iz upotrebe pšeničnog.

Doktor je otkrio sve o istinama i zabludama kada je bezglutenska ishrana u pitanju.

- Meni pacijentkinja kaže da je na poslovnom sastanku, da ne zna kako da se kreće, kako da isprazni creva, postaje neefikasna! A ljudi joj kažu uzmi probiotik, imaš dispepsiju, a sve to potiče od glutena. Najčešće nije celijakija, već senzitivnost na gluten, pa onda nepodnošenje određenih ugljenih hidrata u brašnu. Pa vam onda to brašno ne prija - rekao je on.

Istakao je da pšenično brašno, pored glutena u sebi sadrži i "fodmap", neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, koji smeta našem organizmu.

- Toga ima i u viskiju, pivu, dešava se to da pacijent ima potvrđenu celijakiju, antitela i biopsija to pokazuju, ali mu nije dobro. Na dijeti je bez glutenskog brašna i još uvek nije dobro. Širimo ispitivanje, a ne treba to da uradimo. U bezglutenskom brašnu su ostali ti ugljeni hidrati koji fermentiraju, pa kada ga vratimo na ovas, heljdu i proju on je dobar - rekao je doktor.

Kako biste bili sigurni da unosite pravo, nekontaminirano brašno, Doktor Perišić prepotučuje da kupite kućni mlin za brašno.

- Možda je smešno, ali pošto se sva ova bezglutenska brašna kontaminirana, ja kažem pacijentu ovako. Idite u Jagodinu i kupite mali, kućni mlin za brašno. Pa meljite kukuruz i pšenicu kod kuće - rekao je on.

printscreen TV Prva

dr Vojislav Perišić

On takođe ističe da biste tokom šest meseci mogli da vidite prave efekte izbegavanja brašna:

- Kad prođe šest meseci, nastavite po starom i za 15 dana ćete znati na čemu ste. Opet ćete imati povratak svih simptoma. Postoje i ljudi koji su večito na takvoj dijeti, nažalost. Što je trošnije brašno, ono je zdravije, tako je govorio moj deda, Solunac. Ono ima malkice lepka, odnosno glutena - rekao je on.

Objasnio je i na koji način treba mleti brašno i da li postoji razlika između žutog i belog kukuruznog brašna.

- U samoposluzi su sva brašna puna glutena, ako 40 tona kukuruza meljemo, pa onda pšenice, biće kontaminacije u mlinu, od onoga što je prethodno mleveno. Nema kod nas odvojene meljave. Ja po Rudniku i Kopaoniki imam većinu adresa mlinova, tačno znam kod koga treba ići. Kupite sto kila kukuruza ili heljde i meljite tamo sami. Svejedno je da li je belo ili žuto brašno, samo da nije bilo u mlinu gde se melje pšenica - rekao je on.

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.