• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.09.2022

16:58

Da li imate INSULINSKU REZISTENCIJU? Lekari otkrivaju osnovne SIMPTOME i šta vam je ČINITI!

unsplash.com

Ljubav

Da li imate INSULINSKU REZISTENCIJU? Lekari otkrivaju osnovne SIMPTOME i šta vam je ČINITI!

Podeli vest

Smatra se da brojne osobe koje imaju insulinsku rezistenciju nisu toga ni svesne. Žene često otkriju ovo stanje kad dođe do problema sa začećem...

Insulinska rezistencija je za pacijente vrlo često nejasno stanje. Ali, ako vam se stalno jede slatko, pogotovo posle slatkog doručka ili imate pojas za spasavanje oko stomaka i stalno ste umorni i bezvoljni, teško mršavite kad ste na dijeti, začas se ugojite kad normalno jedete ili ako imate padove šećera čim napravite malo veću pauzu između obroka tako da stalno nosite nešto slatko sa sobom, na žalost, postoji mogućnost da patite od insulinske rezistencije, a to je predvorje za dijabetes, kažu lekari opšte prakse dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić.

Kako nastaje i kako se otkriva?

- Insulinska rezistencija predstavlja stanje organizma u kome vaše ćelije i tkiva ne reaguju na insulin kada unesete hranu. Kao posledica toga i šećer bude visok jer ga insulin nije razgradio, a pankreas kao odgovor na to luči još više insulina, pa onda pored visokog šećera, imate i visok nivo insulina u krvi - navodi dr Ivana Cerovina Đurić. 

Insulinska rezistencija se otkriva jednostavnim testovima iz krvi. Prvi je OGTT test (test opterećenja glukozom). Radi se tako što vam se rano ujutru na prazan želudac uzme krv i izmeri glukoza (šećer). Nakon toga se popije jako zaslađena voda i meri se šećer nakon sat vremena i dva sata obicno, a nekada i nakon tri i četiri sata, ali to određuje lekar. To vreme je potrebno da provedete mirujući.

Foto: pexels.com

OGTT test (test opterećenja glukozom) otkriva insulinsku rezistenciju

- Za dijagnozu dijabetesa je dovoljno da se vrednost izmeri nakon dva sata i ako su ispod 7.8mmol/l, to su dobri rezultati. Ako je šećer iznad 11,1mmol/l, onda bolujete od dijabetesa, a ako su rezultati između 7.8 -11.1, imate oštećenu toleranciju na glukozu, a to je verovatno zato što imate insulinsku rezistenciju - dodaje dr Ivan Đurić. 

Da bi se dokazala insulinska rezistencija potrebno je pored OGTT testa paralelno meriti i vrednosti insulina, tj. insulinemiju. Vrednosti insulina ujutru treba da budu od 2,6 -25 mIU/L, nakon jednog sata bi trebalo da budu od 18-276 mIU/L, a nakon dva sata bi trebalo da su od 16-166 mIU/L.  Ako su vrednosti više od gornjih granica, radi se o insulinskoj rezistenciji. Nakon tri sata vrednosti bi opet trebalo da budu ispod 25 mIU/L.

Šta jesti?  

- Ako imate insulinsku rezistenciju prvo treba se odviknete od slatkiša, uopšte od sve hrane koja ima visoku koncentraciju šećera. Sokovi, bilo da su gazirani ili ne, torte, čokolade, kolači, med, suvo voće… zaboravite. Unos belog hleba smanjite i zamenite ga integralnim ako možete. Treba da smanjite unos namirnica bogatih skrobom kao što su krompir, pirinač, pasulj, mahunarke uopšte. Smanjite unos kukuruza i proizvoda od kukuruznog brašna, izbacite brzu hranu i peciva. To je neki početak - savetuje dr Ivana Cerovina Đurić. 

Foto: Shutterstock

Ako imate insulinsku rezistenciju prvo treba se odviknete od slatkiša

Što se tiče proteinske hrane (meso, mlečni proizvodi, jaja, riba) najviše treba da se jede riba, ali za početak bar pokušajte da smanjite unos masnoća. Birajte nemasne delove mesa, mleko i mlečne proizvode takođe, a ribu jedite bar jednom nedeljno, pečenu u rerni ili kuvanu na pari, ako ne možete više puta nedeljno.

- Što se tiče povrća, svo povrće možete da jedete. Sa voćem je već drugačije jer i fruktoza je šećer bez obzira što je voćni. Bananu, lubenicu, dinju, grožđe i sve voće koje baš slatko, uključujući i suvo voće ne bi trebalo da jedete. Budite oprezni sa pomorandžama i mandarinama jer znaju da budu slatke, ali su neophodan izvor vitamina C. Grejprfrut, limun, nar, kisele jabuke su dozvoljene - kaže dr Ivan Đurić. 

Foto: Shutterstock

Budite oprezni sa voćem

Na prvi pogled deluje kao da ima dosta ograničenja, ali je veliki korak ako izbacite koncentrovane šećere iz ishrane, verujte mi, bolje ćete se osećati, dodaje doktor.

- Bolje da promenite način ishrane, nego da kasnije obolite od dijabetesa, jer ako se ne reši insulinska rezistencija, ona posle prelazi u dijabetes - poručuje dr Ivan Đurić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija