• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/alternativazavas

02.10.2022

17:05

Zašto vas BOLE ZGLOBOVI kod promene vremena i kako da POMOGNETE sebi?

Ljubav

Zašto vas BOLE ZGLOBOVI kod promene vremena i kako da POMOGNETE sebi?

Podeli vest

Kada je hladno, kišovito ili se sprema nagla promena vremena, vas odjednom jako zabole zglobovi? Pitate se zašto i u kakvoj su vezi vreme i zglobovi?

Smene kiše i sunca, nagla zahlađenja i otopljenja, velika vlažnost vazduha i promene atmosferskog pritiska razlog su zašto su ovih dana žalimo se na bolove u kostima, mišićima i zglobovima. Prema studiji sprovedenoj 2014, koja je objavljena u BMC Musculoskeletal Disorders, čak 67% osoba koje boluju od osteoartritisa osetljivo je i na promene vremena, a takve osobe mnogo češće nego drugi pate od bolnih i ukočenih zglobova. U kakvoj su vezi promena vremena i bolni zglobovi?

Mogući uzroci 

1. Nizak vazdušni pritisak ili nagle promene pritiska

Tečnost koja podmazuje vaše zglobove osetljiva je na nagle promene vazdušnog pritiska. Pritom se posebno misli na pad pritiska. Kod sniženog pritiska tečnost u zglobovima dobija manje pritiska i može da stvori oticanje i upalne procese u okolnim tkivima i zglobovima.

Kod naglih promena vazdušnog pritiska, takođe, vaše tetive, tkiva i mišići se stežu ili se šire. To utiče i na vaše zglobove, koji posledično postaju bolni.   

2. Hladnoća 

Kod niskih temperatura sinovijalna tečnost unutar vaših zglobova postaje gušća i manje pokretna. Zbog toga oni postaju kruti i nefleksibilni, te vam je svaki pokret otežan. Zglobovi su najbolniji u vreme naglog pada temperature vazduha.

Foto: Shutterstock

Utopljavajte se kada vam je hladno
3. Slabija cirkulacija krvi 

Prema mišljenju naučnika, tokom hladnijih dana krv pojačano struji prema vitalnim organima, poput srca i pluća. To znači i da je smanjen dotok krvi prema udovima i zglobovima. I to može da bude jedno od objašnjenja za veću bol u zglobovima.

4. Neaktivnost

Kada je hladno ili je velika vlaga u vazduhu, skloni ste tome da ostajete kod kuće, ne krećete se i samo sedite? Zbog nekretanja vaši zglobovi postaju kruti i nefleksibilni, a samim time i bolni.

Foto: Shutterstock

Loše raspoloženje i neaktivnost pojačavaju bol
5. Loše raspoloženje 

Velika hladnoća, a posebno kišoviti dani, nekako izvlače iz vas loše raspoloženje i negativne emocije? Kada ste u takvom emocionalnom stanju, skloniji ste intenzivnije da osećate i nelagodu i bol. 

Kako pomoći sebi? 

1. Ne zaboravite na fizičku aktivnost – čak i zimi!

Bez obzira na vaše godine, jako je važno da se svakodnevno krećete i da ste aktivni, a to važi i za hladne dane. Sva su istraživanja pokazala da telesna aktivnost znatno ublažava bolove kod artritisa.

Ako napolju pada kiša ili sneg, uvek možete da razvučete prostirku kod kuće i radite vežbe istezanja ili pak da vozite kućni bicikl. Možete da potražite i neki zatvoreni bazen i počnete rekreativno da plivate. Plivanje je, naime, izvrsno za zdravlje zglobova!

Foto: Shutterstock

Budite aktivni, čak i zimi
2. Utoplite se pre izlaska 

Ako planirate izlazak kada je jako hladno, utoplite se (nosite tople čarape i rukavice jer su stopala i ruke posebno osetljivi) i obucite se slojevito.

Ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću na otvorenom, uvek se toplo obucite, ali tako da u svakom trenutku možete da skinete višak odeće sa sebe.

Foto: Shutterstock

Birajte hranu koja smanjuje upale, poput đumbira
3. Jedite hranu koja smanjuje upale 

Ako patite od bolnih zglobova, obratite pažnju na izbor namirnica. Konzumirajte hranu sa protivupalnim svojstvima - prirodne namirnice poput svežeg voća i povrća bogatog nutrijentima i antioksidansima. Povećajte unos belog i crnog luka, kurkume i đumbira.

4. Priuštite sebi dovoljno sati kvalitetnog sna

Dobar san je ključan za vaše zdrave kosti i zglobove. Tokom oći, dok čvrsto spavate, vaše se kosti i zglobovi obnavljaju i stvaraju se nove ćelije. Ako vam fali sna, taj je proces znatno ometen. Stoga, priuštite siebi svake noći 7-8 sati kvalitetnog sna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija