• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

10.10.2022

18:08

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE! Bebe imaju čestice zagađenog vazduha u plućima dok su još u MAMINOM STOMAKU!

Shutterstock

Ljubav

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE! Bebe imaju čestice zagađenog vazduha u plućima dok su još u MAMINOM STOMAKU!

Podeli vest

Nerođene bebe imaju čestice zagađenja vazduha u plućima i drugim vitalnim organima koji su u razvoju, već u prvom tromesečju, pokazalo je značajno istraživanje

Zagađivači iz saobraćajnih isparenja, mogu proći kroz majčin krvotok u placentu, do organa koji se još uvek razvijaju kod beba, u prvih 12 nedelja.

Stručnjaci veruju da bi to moglo značiti da su trudnice, koje žive u najzagađenijim delovima zemlje, izložene većem riziku od mrtvorođenosti i beba rođenih sa zdravstvenim problemima.

Naučnici sa Univerziteta u Aberdinu, Velika Britanija, i Univerziteta Haselt, Belgija, proučavali su nanočestice zagađenja vazduha, nazvane crni ugljenik, ili čestice čađi, da bi utvrdili da li mogu da stignu do fetusa.

Prvi put su otkriveni dokazi da su zagađivači prešli u organe u razvoju, uključujući jetru, pluća i mozak.

Otkrili su da su opasne nanočestice, iz izduvnih gasova i fosilnih goriva, prešle kroz placentu u fetus u materici, već u prva tri meseca trudnoće.

Što su majke bile izložene većem zagađenju vazduha, to je veći nivo nanočestica crnog ugljenika pronađenih u bebi, prema nalazima objavljenim u "Lancet Planetary Health".

Profesor Tim Navrot sa Univerziteta u Aberdinu rekao je:

- Znamo da je izloženost zagađenom vazduhu tokom trudnoće i u detinjstvu povezana sa mrtvorođenjem, prevremenim rođenjem, bebama male težine i poremećenim razvojem mozga, sa posledicama koje traju tokom celog života - navodi profesor i dodaje:

- U ovoj studiji smo pokazali da se broj čestica crnog ugljenika, koje uđu u majku, proporcionalno prenose na placentu i na bebu. To znači da regulativa o kvalitetu vazduha, treba da prepozna ovaj prenos tokom trudnoće i da deluje, kako bi zaštitila najosetljivije faze ljudskog razvoja.

Foto: Pixabay

bebe

Crni ugljenik je čađavi crni materijal koji se ispušta u vazduh iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem, elektrana na ugalj i drugih izvora koji sagorevaju fosilno gorivo.

To je glavna komponenta zagađivača vazduha, koji je povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, respiratorne infekcije i rak pluća.

Prethodna istraživanja na bebama, pokazala su da izloženost u materici povećava rizik od niske porođajne težine i prevremenog porođaja.

Utvrđeno je da su nanočestice crnog ugljenika dospele u placentu, ali do sada nije bilo čvrstih dokaza da su te čestice tada ušle u fetus.

Nalazi takođe sugerišu da su hitno potrebne mere javnog zdravlja, kako bi se smanjila izloženost trudnica zagađenju vazduha.

Koautor, profesor Pol Fauler, rekao je:

- Svi smo bili zabrinuti da ako nanočestice uđu u fetus, onda mogu direktno uticati na njegov razvoj u materici. Ono što smo po prvi put pokazali je da nanočestice zagađenog vazduha crnim ugljenikom, ne samo da ulaze u placentu u prvom i drugom tromesečju, već i pronalaze put do organa fetusa u razvoju, uključujući jetru i pluća, prenosi DailyMail.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija