• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

10.10.2022

19:45

NA KRVNI PRITISAK, DIJABETES, ALI I OPSTIPACIJU! Evo KAKO utiču KRASTAVCI na naš organizam!

Ljubav

NA KRVNI PRITISAK, DIJABETES, ALI I OPSTIPACIJU! Evo KAKO utiču KRASTAVCI na naš organizam!

Podeli vest

Mnogi ne znaju da su krastavci dobri za snižavanje krvnog pritiska, hidrataciju, gubljenje kilograma, ali i mnoge druge stvari

Postoje neke namirnice, na koje verovatno ne obraćate mnogo pažnje ili ih koristite po nekoj navici, a zapravo su veoma zdrave i korisne.

Jedna od njih jeste i krastavac, koji na razne načne utiče na naš organizam:

1. Može sniziti krvni pritisak.

Studija iz 2017. pokazala je smanjenje krvnog pritiska nakon pijenja soka od krastavca. Iako je veličina uzorka bila mala, samo 20 učesnika starijih od 60 godina, sa visokim krvnim pritiskom, nalazi su bili "u korist krastavaca". Učesnici su sedam dana pili jedan krastavac, izblendan u vodi, dva puta dnevno. Studija je pokazala "značajan efekat" soka od krastavca, na snižavanje krvnog pritiska. Iako krastavci nisu tradicionalno uključeni u smutije, ovo bi mogao biti razlog da danas iscedite jedan.

2. Može pomoći u prevenciji dijabetesa.

Kada pokušavate da izbegnete dijabetes, najbolje je da počnete da fino prilagođavate vašu ishranu, izbegavajte visoko prerađene ugljene hidrate, preskočite slatke napitke i ograničite crveno meso, navodi Harvard Health. Pored ovih izbora u ishrani, takođe je važno da počnete da jedete više hrane sa niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodeljuje različitim namirnicama, u rasponu od nula do 100. Što je veći glikemijski indeks nekog broja, to će se šećer u krvi više povećati, nakon što ga pojedete. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ih čini hranom sa relativno malim brojem.

Jedenje hrane sa niskim GI, može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, navodi Nutrition Journal.

Foto: Pixabay

krastavac

3. Bićete više hidrirani.

Sve što vam treba da budete više hidrirani, je da grickate kriške krastavca i spremni ste.

Prema istraživanju francuskog i britanskog stanovništva koje je objavio Nutrients, krastavci sadrže više od 95 odsto vode, što znači da pored hrskave užine, dobijate i hidrataciju tokom jedenja krastavaca.

- One mogu pomoći da doprinesu vašem ukupnom dnevnom unosu tečnosti i da se osećate hidratizovano i da vaše telo funkcioniše optimalno - kaže registrovani dijetetičar i sertifikovani kliničar za podršku ishrani Kristin Gilespi.

4. Možete izgubiti kilažu.

Postoji nekoliko načina na koje ljudi pokušavaju da smršaju. Jedan od koraka koji treba preduzeti je dodavanje krastavaca, ne samo zato što nude odličnu hrskavost raznim jelima, već i zato što su zdrava hrana koja pomaže u mršavljenju.

U jednoj šoljici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da hrana ima nisku energetsku gustinu. Prema istraživanju "Nutrients", koja se fokusira na gustinu energije hrane, postoji veza između konzumiranja hrane sa nižom gustinom energije i gubitka težine.

Pored toga, zbog visokog sadržaja vode, krastavci su izuzetno siti, a istovremeno imaju malo kalorija, što ih čini odličnom užinom za sve koji žele da izgube težinu. Naročito ako ih uparite sa zdravim umakom, poput humusa ili gvakamola!

Foto: Shutterstock

krastavci

5. Izbeći ćete opstipaciju.

Uz svu vodu i vlakna koje nalazite u krastavcima, da li je čudo što oni pomažu u sprečavanju opstipacije? U studiji objavljenoj u "Fitoterapia" sa Univerziteta Jadavapur, kaže se da semenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u "sprečavanju zatvora". Pored toga, prema studiji, oni imaju "efekat hlađenja" na telo.

Medicinski koledž Državnog univerziteta u Pensilvaniji preporučuje dodavanje krastavaca raznim jelima, kako bi se ublažio zatvor.

6. Mogli biste imati gasove.

Dok je pozitivna strana jedenja krastavaca to što možete izbeći zatvor, mana je to što krastavci takođe mogu dovesti do viška gasova.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, jedinjenje koje se nalazi u drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu. Kukurbitacin dovodi do gorkog ukusa koji se nalazi u krastavcima, a takođe je i uzrok gasa i lošeg varenja. Ovi neprijatni simptomi mogu se pojaviti ako jedete previše krastavaca odjednom.

7. Može sprečiti nadimanje.

Sa svojim visokim sadržajem vode, krastavci su neverovatni u održavanju hidratacije, ali su takođe odlični u uklanjanju suvišnog zadržavanja vode, što znači da ćete izbeći nadimanje, nakon jedenja krastavaca.

- Krastavci su bogati specifičnim hranljivim sastojcima, koji pomažu u uklanjanju zadržavanja vode, upale i na kraju nadimanja - kaže nutricionista Liza Ričards.

Ričards kaže da su dobri i za niz drugih stomačnih problema.

- Njihov sadržaj vlakana potpomaže dobro zdravlje i rad creva - kaže Ričards, prenosi eatthis.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija