• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

27.10.2022

19:15

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Ako jedete u ODREĐENO VREME DANA, smanjujete rizik od dobijanja ovih OPASNIH BOLESTI!

Shutterstock

Ljubav

ISTRAŽIVANJA POKAZALA! Ako jedete u ODREĐENO VREME DANA, smanjujete rizik od dobijanja ovih OPASNIH BOLESTI!

Podeli vest

Jedenje u određeno doba dana, smanjuje probleme sa srcem, holesterolom i šećerom u krvi

Problemi sa srcem dovode do najvećeg broja smrtnosti i kod žena i kod muškaraca. Međutim, na svu sreću, postoji mnogo načina na koje možete smanjiti rizik od koronarnog stanja (bolesti srca i srčanih arterija).

Konkretno, smanjenje određenih kardiometaboličkih faktora rizika, kao što su šećer u krvi, krvni pritisak i lipid niske gustine (LDL) može značajno smanjiti vaš rizik, a stručnjaci kažu da ćete možda moći da vidite poboljšanja u ovim oblastima, ukoliko jedete u određeno vreme dana. 

Nivo šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola su ključni za vaše kardiovaskularno zdravlje.
Održavanje zdravog krvnog pritiska i niskog nivoa LDL holesterola, su dva dobro poznata načina da smanjite rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih stanja.

- Vremenom, visok šećer u krvi može oštetiti krvne sudove i nerve koji kontrolišu vaše srce - objašnjavaju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pored redovnog vežbanja i održavanja ishrane zasnovane na celovitoj hrani, bogatoj voćem, povrćem, celim žitaricama, zdravim mastima i nemasnim proteinima, stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete poboljšati ove faktore rizika.

Ako jedete u određenom vremenskom periodu, počevši od određenog doba dana, možda ćete moći da poboljšate šećer u krvi, krvni pritisak i holesterol u jednom potezu. Ishrana u ovo doba dana može smanjiti ove kardiometaboličke faktore rizika.

Prema dve nove studije objavljene u časopisu "Cell Metabolism", nije samo ono što jedete, već i kada i koliko dugo, ono što određuje reakciju vašeg tela. Par studija je otkrilo da jedenje tokom 10-časovnog perioda, može pomoći da snizite šećer u krvi, krvni pritisak i nivo holesterola, između ostalih prednosti.

Foto: Shutterstock

doručak

Jedna od dve studije, fokusirala se na grupu od 137 vatrogasaca, koji su radili 24-časovne smene. Tokom 12 nedelja, vatrogasci su sledili ili vremenski ograničen plan ishrane (TRE) "bez otvorenog pokušaja da ograniče unos kalorija", ili su sledili svoj uobičajeni plan ishrane. Da bi jeli u roku od 10 sati, većina učesnika studije koji su radili TRE plan, odložili su doručak za jedan do dva sata i produžili večeru, za jedan do dva sata. Dakle, ako su doručkovali u 9:00, večerali bi pre 19:00.

Istraživači su utvrdili da je "TRE izvodljiv i može poboljšati kardiometaboličko zdravlje, posebno za pojedince sa povećanim rizikom."

- Takođe vam može pomoći da izgubite težinu - kažu istraživači.
Pored smanjenja kardiometaboličkih faktora rizika, jedenje tokom 10-satnog perioda takođe je pomoglo učesnicima studije da izgube više kilograma.

Istraživači su ovu korist pripisali njihovom zapažanju da kasno jedenje povećava glad, smanjuje 24-časovni serumski leptin (proteinski hormon koji pomaže ljudima da se osećaju sitim) i smanjuje potrošnju energije. Takođe je izmenio ekspresiju gena učesnika, na takav način da su oni zadržali više masti na telu.

- U kombinaciji, ove promene nakon kasnog jela mogu povećati rizik od gojaznosti kod ljudi - napisali su autori studije.

Pored prednosti koje su istraživači primetili, oni su takođe primetili da oni koji su jeli tokom ograničenog režima ishrane nisu videli štetne efekte. U stvari, oni su primetili "poboljšani kvalitet života", kao jedan od ishoda ranog ograničenog jela.

- Imate ovaj unutrašnji biološki sat koji vas čini boljim u obavljanju različitih stvari u različito doba dana - rekla je za NBC News dr Kortni Piterson, vanredni profesor nauke o ishrani na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

- Čini se da je najbolje vreme za vaš metabolizam, kod većine ljudi, od sredine do kasnog jutra - dodala je ona, prenosi BestLife.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija