• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

13.11.2022

11:46

PRESTANITE ŠTO PRE! Ovih 5 LOŠIH NAVIKA koje pravite sa KAFOM ubrzavaju STARENJE!

Pixabay

Ljubav

PRESTANITE ŠTO PRE! Ovih 5 LOŠIH NAVIKA koje pravite sa KAFOM ubrzavaju STARENJE!

Podeli vest

Kafa umesto doručka, korišćenje zaslađivača i još nekoliko drugih stvari koje radite dok pijete kafu, mogu ubrzati starenje

Ako vam je potrebna šoljica kafe da započnete dan, niste sami – u stvari, spadate u većinu. Iako kafa nije nužno nezdrava, postoji nekoliko loših navika vezanih za nju, koje mogu doprineti bržem starenju, u zavisnosti od toga kako je pijete.

Nutricionistkinja Lisa Moskovic je za eatthis.com otrkila šta tačno treba da izbegavate sledeći put kada odete na šoljicu kafe.

1. Piti kafu umesto doručka.

Mnogi kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, tako da, naravno, zamena kafom ne može biti dobra za vaše opšte zdravlje.

Prema Lisi, "preskakanje ovog glavnog obroka, može dovesti do manje hranljive ishrane", konkretno, one koja je protiv zdravog starenja. A prema različitim istraživačkim studijama, preskakanje doručka i samo ispijanje kafe, može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Studija o rasporedu obroka pokazala je da su obrasci ishrane, u kojima je učesnik redovno preskakao doručak, bili povezani sa većim kognitivnim padom, od obrazaca koji su imali uravnoteženije vreme obroka.

Umesto da preskočite doručak i idete pravo na kafu, Moskovic predlaže da odete na "doručak koji se sastoji od svežeg voća, celih žitarica i orašastih plodova ili semenki", za jutarnji obrok prepun vlakana i antioksidansa.

Foto: pexels.com

kafa

2. Uzimajte svoju kafu laganu i ekstra slatku.

Ako ne želite da pijete kafu koja nema dodatke i radije biste stavili mleko i zaslađivače, to može uticati na vaše zdravlje, u zavisnosti od toga koliko dodate.

- Umerene količine šećera u vašoj ishrani su u redu, ali ako preterate, to može da se nakupi tokom vremena - kaže Moskovic.

Konkretno, kako starite, mogli biste da vidite značajno povećanje šećera u krvi, upale i mnoga druga zdravstvena stanja. Jedna studija je takođe otkrila da je konzumiranje većih količina dodatog šećera povezano sa većom "slabošću" kod starijih odraslih, što znači da je bilo više slučajeva nenamernog gubitka težine i manje fizičke aktivnosti.

Redovno konzumiranje previše šećera takođe može doprineti bržem starenju kože, oštećenja nivoa kolagena u vašoj koži, što doprinosi smanjenju elastičnosti tokom vremena.

3. Piti kafu umesto vode.

Pijenje vode je navika koju mnogi često zaboravljaju, ali kada pijete mnogo kafe, to može biti recept za dehidraciju i katastrofu, kada je u pitanju vaše opšte zdravlje.

Lisa ističe da zaboravljanje da kofein poterate vodom, "može dovesti do dehidracije, koja može negativno uticati na vašu kožu, varenje, nivo energije, apsorpciju hranljivih materija, pa čak i zglobove".

Foto: Shutterstock

kafa

4. Piti kafu tokom dana, ali i noću.

Kada je u pitanju izbor kada ćete popiti kafu, potrudite se da se držite jutra. Čak i ako vas kofein ne drži budnim kasno uveče, to ne znači da treba da popijete šolju neposredno pre spavanja.

- Kofein je stimulans koji će, kada se konzumira previše blizu vremena za spavanje, poremetiti adekvatan odmor. Loš san može izazvati probleme u imunološkom sistemu, raspoloženju, energiji, metabolizmu i svemu između - kaže Lisa.

Istraživanja potvrđuju da je poremećen san velika stvar. Prema studiji "UCLA" objavljenoj u Američkoj akademiji za medicinu spavanja, jedna noć neadekvatnog sna može uticati da vaše ćelije brže stare, što može doprineti bolestima povezanim sa starenjem tokom vremena.

5. Korišćenje veštačkih zaslađivača.

Čak i ako vam se čini da je dobra ideja da ih koristite u kafi, a ne da se držite pravih stvari, oni zapravo imaju ozbiljan uticaj na vaše dugoročno zdravlje.

- Ne samo da su zaslađivači nutritivno isprazni, već neki od njih mogu da naškode nivoima insulina i zdravlju creva, što utiče na sve vitalne puteve u telu i navodi vas da žudite za generalno više slatkiša tokom dana - ističe Lisa.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija