• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2022

15:00

ŠTA JE JELA KRALJICA ELIZABETA II? Koristila je ove NAMIRNICE i živela 96 GODINA

Ljubav

ŠTA JE JELA KRALJICA ELIZABETA II? Koristila je ove NAMIRNICE i živela 96 GODINA

Podeli vest

Tajna dugog života britanske kraljice Elizabete II bila je rutinska i (polu)zdrava ishrana

Kraljica Elizabeta II vladala je najduže na svetu. Ona verovatno ne bi postigla to da nije vodila računa kako se hrani, uglavnom su namirnice bile zdrave, ali ponekad je ubacivala određene poslastice. To je ono što je Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara, otkrio u svojoj knjizi Kraljevski jesti: recepti i sećanja iz dvorske kuhinje.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ono što je volela da jede svaki dan nije se mnogo promenilo za 60 godina - rekao je Mekgrejdi.

Čaj i keks

Foto: pexels.com

 

Kraljica je započinjala svoj dan šoljicom toplog čaja sa mlekom, bez šećera i nekoliko keksa. U Engleskoj se kolačići ili krekeri zovu biskviti. Otkrila je da su njeni omiljeni keksići svih vremena bili hrskavi kolačići obloženi čokoladom. Ove poslastice su joj bile neka vrsta doručka.

Doručak

Foto: Pixabay

 

Nakon kupanja i oblačenja, kraljica bi jela svoj zvanični doručak koji se sastojao od hladnih žitarica. Ponekad je na stolu bio tost i marmelada. Jaja su bila retkost.

Ručak

Foto: Shutterstock

 

Ručak je bio jednostavan i pratio je obrazac sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Mekgrejdi je rekao za Telegraf da je škotski losos poslužen sa spanaćem i tikvicama jedan od njenih omiljenih. Takođe je bilo poznato da uživa u jednostavnoj salati sa piletinom na žaru.

- Kada sama večera, veoma je disciplinovana - rekao je Mekgrejdi.

Popodnevi čaj

Foto: Shutterstock

 

Popodnevni čaj je bio obavezan. Sendviči sa krastavcima, voćna torta i čaj su bili glavni na meniju.

Mekgrejdi je podelio detaljan, ali jednostavan sendvič sa krastavcima koji je kraljica volela. Beli hleb bio je premazan krem sirom sa malo sveže nane, a zatim položen sa vrlo tanko isečenim krastavcem. 

Večera

Foto: Shutterstock

 

Kako prenosi Daily mail, kraljica je imala pravilo „bez skroba“ za večeru kada je večerala sama.

Uz salatu i povrće na meniju je bilo više ribe na žaru.

Dezert

Foto: Shutterstock

 

Koliko god je njena ishrana bila zdrava, ponekad je na meniju bio i dezert. Dok se često služilo sveže voće iz njenih vrtova, priča se da je kraljica bila pomalo čokoholičarka. Isključivo je jela crnu čokoladu. Povremeno je priuštila i domaći čokoladni dezert. Omiljena torta bila joj je od čokoladnog biskvita.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija