• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.11.2022

21:00

TOP NAMIRNICE PROTIV DEČJEG KAŠLJA! Domaći sirupi se brzo spremaju, a ukusniji su uz dodatak meda

pexels.com

Ljubav

TOP NAMIRNICE PROTIV DEČJEG KAŠLJA! Domaći sirupi se brzo spremaju, a ukusniji su uz dodatak meda

Podeli vest

Sezona prehlada i viroza je u punom zamahu, ali kašalj posebno može da namuči decu, upozoravaju lekari

Kod njih je veliki problem podsticanje iskašljavanja, ali prirodni sirupi i čajevi po receptu naših baka mogu da pomognu u čišćenju disajnih puteva od sekreta.

Crveni luk s medom 

Luk je jak antioksidans, bogat vitaminima C i B6, a ima i lagano antibiotsko delovanje. Luk skuvajte, ocedite tečnost i dodajte med. To će ublažiti kašalj i smanjiti tegobe kod infekcije respiratornih organa.  

Ovaj čaj treba često davati detetu koje kašlje jer se time razređuje sluz, koja se potom iskašljava. 

Foto: Shutterstock

Beli slez

Koren belog sleza 

Prokuvajte vodu i ohladite je na 30-40 stepeni. Zasladite kašičicom šećera, pa koren sleza potopite u vodu i ostavite dva sata. 

Domaće bombone 

Usitnite kašičicu suvih listova žalfije u blenderu. Na laganoj vatri otopite nekoliko kašika šećera dok ne dobijete gustu smesu. Pomerite s vatre, dodajte prah od žalfije, promešajte i kašikom uzimajte smesu i stavljajte na tanjir tako da oblikujete manje pljosnate bombone. Pustite da se ohlade i dajte kasnije detetu.

Sirup od šargarepe protiv kašlja i bronhitisa 

Prokuvajte 2,5 dcl svežeg soka od šargarepe s malo vode i dodajte dve kašike meda. Treba uzimati tri-četiri male kašičice na dan. Šargarepa je povrće bogato karotenoidima, koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Uz to, dobar je izvor i vitamina B, C i K i  minerala kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora... 

Foto: Shutterstock

Sirup s medom i limunom 

Pomešajte 150 ml meda, 50 ml maslinovog ulja i 50 ml isceđenog soka od limuna. Smesu zagrejte dok ne provri. Potom je sipjate u sterilisanu bočicu i držite u frižideru. Jedna kašičica sirupa uzima se od tri-četiri puta dnevno. 

Topli sok od limuna 

Ovaj sok je pun vitamina C, koji jača imunitet. Iscedite dva limuna i pomešajte s istom količinom zagrejane vode. Zasladite šećerom ili medom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija