• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2022

13:38

LIMFORMIŠI se, NEMA čekanja! Rano otkrivanje i lečenje ZNAČE ŽIVOT!

Shutterstock

Ljubav

LIMFORMIŠI se, NEMA čekanja! Rano otkrivanje i lečenje ZNAČE ŽIVOT!

Podeli vest

Otkrivanje i započinjanje lečenja limfoma u što ranijoj fazi bolesti sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti, a samim tim i šanse za izlečenjem su veće...

Udruženje obolelih od limfoma "Lipa" najavila je početak kampanje "Limformiši se, nema čekanja!", koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o DBKL, odnosno difuznom B-krupnoćelijskom limfomu, najčešćem agresivnom podtipu nehočkinskog limfoma.

O limfomu

Limfom je maligna bolest limfocita koji počinju da se dele i rastu bez ikakvog reda i kontrole, a može da bude pomeren i normalan proces odumiranja ostarelih ćelija. Ovi nenormalni limfociti se često skupljaju u limfnim čvorovima, koji zbog toga postaju uvećani. Postoji veliki broj limfoma koji su podeljeni u dva osnovna tipa: hočkinske i nehočkinske.

- Ovom kampanjom želimo svi zajedno da ukažemo na značaj ranog otkrivanja bolesti, prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata. Otkrivanje i započinjanje lečenja u što ranijoj fazi bolesti sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti, a samim tim i šanse za izlečenjem su veće - kaže Maja Kocić, predsednica udruženja "Lipa".

Kocić posebno ističe da, kako difuzni B-krupnoćelijski limfom predstavlja agresivnu formu NHL, ukoliko nije uključena adekvatna terapija, bolest uglavnom završava smrću.

Foto: Shutterstock

Limfom može da se pojavi u jednom limfnom čvoru, grupi čvorova ili u nekom drugom organu

- Međutim, primenom adekvatne terapije 60 odsto obolelih može biti izlečeno nakon prve linije lečenja. Jasno je da dosadašnja terapija nije dovoljna i da su danas primenom inovativne terapije šanse za izlečenjem još veće. Nažalost, kod 20-25 odsto pacijenata nakon prve linije terapije bolest se javi opet, najčešće unutar dve godine od primenjene terapije. Kod 10-15 odsto pacijenata izostane odgovor na terapiju u prvoj liniji lečenja, što se definiše kao refraktarnost. Pozitivni ishodi nastavka lečenja obolelih od DBKL koji ne odgovore na prvu liniju terapije su manje izvesni i potrebne su nove terapijske opcije za ove pacijente - poručuje Maja Kocić.

O udruženju 

"Lipa" je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima i svakodnevno se trudi da popravi kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Njihovi ciljevi su da podignu nivo znanja i svesti o limfomu, informišu i podrže pacijente, zagovaraju prava obolelih, ali i omoguće bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj njihovog udruženja jeste i promocija zdravog načina života, a sve to ostvaruju u bliskoj saradnji sa strukom.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17