• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

27.11.2022

16:49

BOL koji NE SMETE da IGNORIŠETE! Hirurg otkriva SVE što teba da znate o KARCINOMU ŽELUCA!

Shutterstock

Ljubav

BOL koji NE SMETE da IGNORIŠETE! Hirurg otkriva SVE što teba da znate o KARCINOMU ŽELUCA!

Podeli vest

Siptomatologija ovog tumora u ranom stadijumu bolesti je, nažalost, vrlo oskudna i nespecifična, kaže hirurg dr Aleksandar Đermanović sa Klinike za hirušku onkologiju Instituta za onkologiju Vojvodine

Karcinom želuca je četvrti po učestalosti maligni tumor sa oko milion novoobolelih godišnje na globalnom nivou. Postoji više vrsta, ali su najčešći adenokarcinomi koji čine preko 95 odsto. Mahom oboljevaju starije osobe, dva puta češće muškaraci, a ukoliko se ne otkrije na vreme šanse da preživite narednih pet godina su manje od 20 odsto. S druge strane, zdrav način života i odlazak kod lekara blagovremeno, pri pojavi prvih simptoma, su najbolja prevencija i vode ranom dijagnostikovanju, kaže hirurg dr Aleksandar Đermanović sa Klinike za hirušku onkologiju Instituta za onkologiju Vojvodine.

- Siptomatologija ovog  tumora u ranom stadijumu bolesti je, nažalost, vrlo oskudna i nespecifična. Najčešći klinički znaci su bol u gornjem delu stomaka (epigastrijum), gubitak apetita i telesne težine, malaksalost, anemija i bol pri gutanju. Najčešći razlog za odlazak kod lekara je, inače, osećaj punoće u gornjem stomaku koji postaje konstantan – objašnjava hirurg dr Aleksandar Đermanović.

Foto: Shutterstock

Osećaj punoće u gornjem stomaku koji postaje konstantan je najčešći simptom

Bolje sprečiti

Lična odgovornost prema zdravlju podrazmeva brigu o samom sebi, poručuje dr Aleksandar Đermanović.

- Veoma je bitno da svako od nas poboljša kvalitet svog života adekvatnim načinom ishrane uz redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i umerenu konzumaciju alkohola. Time smo več poprilično uradili i smanjili rizik od nastanka karcinoma želuca. Vrlo je bitno i da pacijenti koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu redovno posećuju nadležnog lekara radi ranog skrininga i adekvatnog praćenja. Blagovremeno otkrivanje i lečenje Helicobacter pylori infekcije, hroničnog gastritisa i ulkusa želuca takođe spadaju u mere prevencije. Pored toga, pri pojavi prvih navedenih simptoma obavezno obavestite nadležnog lekara radi blagovremene terapije – savetuje hirurg.

Koji su faktori rizika? Da li je delom nasledan?

- Loše navike u ishrani, kao što su preterana konzumacija dimljenog i sušenog mesa, slane ribe, masti, ulja, industijskog šećera i preterana upotreba soli predstavljaju faktor rizika. U velikoj meri utiču i konzumacija alkohola, pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost. Dosadašnje najznačajnije saznanje, međutim, kada je reč o uzrocima je prisustvo hronične Helicobacter pylori infekcije. Blagovremeno otkrivanje prisustva ove bakteriju u želucu i njeno eliminisanje lekovima su značajna prevencija. Kada je reč o genetici, mada se većina karcinoma želuca javlja sporadično, oko 8-10 odsto slučajeva ima naslednu komponentu. Pozitivna porodična anamneza je značajan faktor koji povećava rizik za nastanak karcinoma za 2-10 puta.

Postoje li određene bolesti koje mogu da budu uvod u karcinom?

- Pored hronične infekcije Helicobacter pylori, hronični atrofični gastritis, hronični ulkus (čir) želuca, polipi želuca, Menetrierova bolest i gastrektomija (hirurško uklanjanje dela ili celog želuca) tokom života predstavljaju bolesti i stanja koji mogu dovesti do pojave karcinoma. Izuzeno je važno da pacijenti sa predhodno navedenim oboljenjima budu redovno praćeni od strane lekara radi ranog otkrivanja i blagovremenog lečenja.

Da li se bolest može otkriti na vreme, preventivnim pregledima?

- Rezultati laboratorijskih ispitivanja krvi, nažalost, ne upućuju na prisustvo karcinoma želuca sve dok on ne dospe u uznapredovali stadijum. Pored toga, anemija, pozitivan test na okultno (nevidljivo golim okom) krvarenje u stolici i povišene vrednosti tumor markera mogu biti prisutni i kod benignih želudačnih oboljenja. S druge strane, postoji više (osam) senzitivnih metoda za otkrivanje ove bolesti, od kontrasne radiografije do laparoskopske ultrasonografije.

Foto: Shutterstock

Zdravo se hranite, budite aktivni, prestanite da pušite i budite umereni u alkoholu

Kako izgleda lečenje i kakve su prognoze, kod nas i u svetu?

- Odluku o lečenju donosi tim sačinjen od hirurga, interniste-onkoga i radijacionog onkologa. Onkološko lečenje podrazumeva primenu neoadjuvantne onkološke terapije (primenjuje se pre hiruške intervencije), operativno hiruško lečenje i adjuvantna onkološka terapija (primenjuje se nakon hiruške intervencije). Prognoza zavisi od mnogobrojnih faktora, kao i od zemlje do zemlje. Dobru prognozu imaju pacijenti kod kojih se bolest otkrije u ranom stadijumu. U Japanu petogodišnje preživljavanje iznosi 90 odsto za rani karcinom želuca, a 50 odsto za uznapredovali stadijum. U zemljama Zapada petogodišnje preživljavanje iznosi od 20-30 odsto, što predstavlja dosta lošije rezultate u odnosu na Japan. U Srbiji je situacija dodatno lošija u odnosu na zemlje Zapada.

Da li postoje inovativni lekovi za ovu vrstu karcinoma i da li ih ima kod nas?

- Pored standardne hemioterapije, dostupne u Srbiji od strane Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje, postoje inovativni lekovi, kao što je target biološka terapija i imunoterapija. Ove terapije su pokazale znatno bolje preživljavanje pacijenata, sudeći prema najnovijim studijama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija