
Shutterstock
VITAMINIMA protiv zime! Pripremite SMUTI od pomorandže, KISELI KUPUS sa mesom i CVEKLU iz tegle!
Najkorisnije namirnice u ovom periodu su korenasto povrće poput cvekle i šargarepe, slatki i kiseli kupus, turšija i neizostavni citrusi...
Jesen i početak zimskog perioda vreme je kada je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da u onim namirnicama koje su nam dostupne ne možemo da pronađemo dragocene vitamine (i minerale). Među najkorisnijim, kako ističu nutricionisti, jesu korenasto povrće poput cvekle i šargarepe, kupus, slatki i posebno kiseli, turšija i neizostavni citrusi, kao najpopularniji izvor vitamina C. To ne znači da treba preskakati brokoli ili jabuke, već da navedene namirnice treba jesti što češće. Osim što ćete pažljivo birati šta vam je na meniju, da biste ostali zdravi, potrudite se da spavate dovoljno, kao i da budete fizički aktivni.




Shutterstock
Semenke i začini
Važan dodatak voću i povrću koje jedemo tokom hladnih dana su semenke, orašasti plodovi i začini. Recimo, umesto suplemenata cinka, najbolje je jesti ga u prirodnom obliku - orasima. U jela koja pripremate što češće dodajte crni biber, kurkumu, beli luk i đumbir, moćna sredstva za borbu protiv virusa.
Citrusi
Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina obiluju vitaminom C, E, K, a tu su i vitamini B grupe, kao i minerali kalcijum, magnezijum, cink, kalijum, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca, fosfor, gvožđe, cink, bakar. Osim što osvežavaju mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima ili agrumima vrlo uspešno jača imunitet. Mada je njihov najpoznatiji sastojak, vitamin C, sinonim za sprečavanje i lečenje prehlade i gripa, on takođe uravnotežuje nivo holesterola, doprinosi čvrstini kostiju i zuba, a važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.
Shutterstock
Cvekla
Kod cvekle je najprisutniji vitamin C, te vitamini B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12. Ova namirnica sadrži i gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litijum i stroncijum. Koren cvekle bogat je ugljenim hidratima, naročito saharozom, prirodan je "lek" za imunitet, krvnu sliku, rad creva, normalizuje krvni pritisak, leči anemiju i povišen holesterol.



printscreen
Kupus
Kupus je izuzetan izvor vitamina C, obiluje hranljivim vlaknima, a sadrži i magnezijum, kalcijum, mangan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline, kao i fitohemikalije indol i sulforafan. Efikasan je u lečenju čira na želucu, čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa kožom. Kupus je, inače, jedna od retkih namirnica koja je zdravija kisela nego sveža, jer ima veću nutritivnu vrednost, pre svega probiotskih bakterija.

Shutterstock
Šargarepa
Šargarepa sadrži beta-karoten, mnoštvo vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Poseduje i mnoga blagotvorna svojstva, idealna je kod problema sa cirkulacijom, visokim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim oboljenjima, varenjem, konstipacijom, dijarejom, karijesom.
RECEPTI:

Shutterstock
Smuti za dobro jutro
Sastojci: jabuka, šargarepa, prstohvat đumbira i kurkume, sok od pola limuna, sok od pola pomorandže, šaka smrznutih malina (opciono), šolja vode. Shutterstock
Priprema: Pomešajte sve sastojke, pa ih blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Servirajte i uživajte.
Kiseli kupus sa suvim mesom
Sastojci: 0,5 kg kiselog kupusa, crni luk, jabuka (opciono), 50 g dimljene slanine, par suvih, dimljenih kobasica, kašika bobica kleke, biber po ukusu, 2 čaše soka od jabuke ili bujona. Shutterstock
Priprema: Propržite crni luk, dodajte kobasice i slaninu i propržite ih nakratko. Dodajte potom kupus, kleku, jabuke iseckane na kockice i sok od jabuke i začine po ukusu. Jelo se krčka oko 35 minuta na laganoj vatri, dok kupus ne porumeni. Napomena: ako nemate bobice kleke, možete ih zameniti suvim šljivama.
Cvekla i šargarepa iz tegle
Sastojci: 2 cvekle, manja, bebi-šargarepa, sveža čili paprika ili nekoliko čenova belog luka, šolja kvalitetnog sirćeta, četvrtina šolje smeđeg šećera, list lovora, pola kašičice bibera, so.
Priprema: Operite, oljuštite i tanko isecite cveklu i šargarepu. Stavite ih u teglu. U šerpu stavite sirće, čili, šećer, biber i lovorov list i ostavite da provri. Cveklu i šargarepu prelijte vrelim sirćetom i začinima i dobro zatvorite teglu. Držite na tamnom, hladnom mestu. Rok trajanja je mesec dana.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs/24sata | Nedelja, 27. 11. 2022.
-
ljubav&zdravlje | Nedelja, 27. 11. 2022.
-
informer.rs/coolinarika | Nedelja, 27. 11. 2022.