• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.12.2022

14:47

NAVIKE U ISHRANI KOJE POGORŠAVAJU ANKSIOZNOST! 6 stvari koje bi ODMAH trebalo da prestanete da radite!

Ljubav

NAVIKE U ISHRANI KOJE POGORŠAVAJU ANKSIOZNOST! 6 stvari koje bi ODMAH trebalo da prestanete da radite!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da su preskakanje doručka, unos previše šećera i kofeina, kao i još nekoliko drugih navika, razlozi zbog kojih može da vam se pogorša anksioznost

U današnje vreme mnogi ljudi imaju problem sa anksioznošću, u manjoj ili većoj meri. 

Uzroci koji dovode do anksioznosti nisu jedinstveni, već je reč o kombinovanom uticaju genetskih faktora i faktora sredine. Najčešće su to neke traume, stres ili je neko jednostavno taj tip ličnosti.

Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste da ishrana može uticati na intenzitet anksioznosti, odnosno određene navike, mogu da je pogoršaju.

Nutricionistkinja Nataša Đukić je otkrila na šta to treba da se obrati dodatna pažnja:

Foto: Shutterstock

anksioznost

- Anksiozni poremećaj može da bude posledica intenzivnog stresa, ali i reakcija na dugotrajnu akumulaciju stresa slabijeg intenziteta. Glavni simptomi anksioznog poremećaja su strah i prekomerna briga, zatim nemir, tenzija, napadi panike, teškoće sa koncentracijom, osećaj krivice, nekvalitetan san, osećaj slabosti i umora, kao i napetost u mišićima, glavobolje, bol u grudima itd. - navodi nutricionistkinja i ističe da postoje određene životne i prehrambene navike, koje u velikoj meri mogu uticati na izraženost i učestalost simptoma anksioznosti.

Ovo su navike u ishrani koje treba da izbegavate:

  • preskakanje doručka
  • konzumacija previše šećera
  • previše kofeina
  • neredovni obroci
  • opsesivno brojanje kalorija
  • konzumacija alkohola
  • BONUS VIDEO:




    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
    Live TV

    Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

    Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

    19.04.2024

    17:55

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija