• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.12.2022

10:33

OVE VRSTE SAKSIJSKOG CVEĆA TREBA DA IMATE U KUĆI TOKOM ZIME! Krase dom, upijaju vlagu i stopiraju buđ

Shutterstock

Ljubav

OVE VRSTE SAKSIJSKOG CVEĆA TREBA DA IMATE U KUĆI TOKOM ZIME! Krase dom, upijaju vlagu i stopiraju buđ

Podeli vest

Tokom zimskih meseci većina nas brine samo o tome da nam u kući bude toplo, a mnogima se dešava da zbog slabijeg provetravanja izbije buđ po ćoškovima

Neretko se to dogodi zbog navike da sušimo veš na radijatorima. Stručnjaci za hortikulturu savetuju da problem sa viškom vlage i pojavu buđi predupredite sobnim biljkama, prirodnim prečišćivačima vazduha kojima vode nikad nije dosta, a četiri vrste posebno izdvajaju.

Bršljan

Bršljan raste najbolje na indirektnom svetlu i voli vlagu, a sem što time sprečava buđ upija i toksine kao što su formaldehid i benzen. Treba voditi računa o činjenici da je njegovo lišće otrovno za kućne ljubimce, pa je najbolje da grane sa lišćem usmeravate da rastu ukrug ili u da u saksiju stavite štap oko koga će se listovi uzdizati.

Foto: Shutterstock

Savet plus

Mešavine mirisa osveživača vazduha koji mogu da se kupe u prodavnicama ponekad ne odgovaraju ukućanima. Evo kako da napravite osveživač po svom ukusu i da budete sigurni da u njemu nema nikakvih štetnih hemikalija.
Šta je potrebno:
manje staklene teglice
Soda bikarbona
Esencijalno ulje, po izboru
list papira za pečenje
makaze, gumica i čačkalica

Kako se pravi:

Sodom bikarbonom napunite trećinu teglice. Dodajte par kapi esencijalnog ulja. Teglu stavite na papir, pa olovkom po papiru napravite krug oko nje, ali par centimetara veći od njenog obima. Isecite papir, stavite na teglu i pričvrstite gumicom. Čačkalicom napravite nekoliko rupica na papiru. Teglu protresite i stavite na zgodno mesto da vam osveži kuću.

Spatifilum

Ove cvetnice daju posebnu elegantnu notu enterijeru zahvaljujući prelepim belim cvetovima, dok lišće efikasno upija vlagu iz vazduha. Spatifilum se lepo razvija čak i ako nema mnogo svetla, ali i njegovo lišće može loše da utiče na životinje. Saksiju sa spatifilumom možete da držite i visoko na nekoj polici. Važno je da mu čistite listove i jednom nedeljno ga zalijete.

Palme

Ova vrsta sobnog cveća odlična je za kontrolu vlage u vazduhu, a najbolje za to su patuljasta i damska palma. Zalivajte ih dva puta nedeljno.

Sanseverija

Najbolje uspeva na svetlom mestu, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Tokom zimskih meseci zaliva se jednom u mesec dana i treba voditi računa da zemlja ne bude previše vlažna jer vlagu upija preko listova, zbog kojih je jedna od najlepših dekorativnih sobnih biljaka.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija