• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.12.2022

14:05

DA LI STE ZNALI OVO O BELOM LUKU? Kada se sprema na ODREĐEN način NIJE ZDRAV!

Ljubav

DA LI STE ZNALI OVO O BELOM LUKU? Kada se sprema na ODREĐEN način NIJE ZDRAV!

Podeli vest

Nutricionistkinja tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice

Fantastična aroma i odličan ukus koji daje jelima, nisu jedine osobine koje volimo kod belog luka – on nam pruža i mnogo zdravstvenih prednosti.

Foto: Shutterstock

Beli luk

Naime, beli luk sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti belog luka više od drugih.

Ako kuvate neko jelo sa belim lukom, morate da se pridržavate nekih pravila kako biste zadržali ukus i dobrobiti, pa evo zašto treba da pričekate 10 minuta između seckanja i upotrebe, prenosi Mirror.

Nutricionistkinja Mumal Asif objasnila je 'pravilo od 10 minuta' koje morate da ispoštujete. Naime, ona tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice.

Foto: unsplash.com

Beli luk

Međutim, jedna jednostavna promena tehnike kuvanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistkinja, beli lik bi trebalo da zgnječite, usitnite ili iseckate i da ga držite podalje od toplote oko 10 minuta. Za to  vreme stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tokom kuvanja. Nakon toga možete ga koristite za prženje ili pečenje koliko god želite.

Beli luk se već vekovima koristi u kuvanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Takođe ima moćna antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva.

Međutim, ono što ovu namirnicu čini toliko zdravom jeste koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, beli luk sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezijuma, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Beli luk može da poboljša zdravlje srca, rad mozga, probave i kože, uravnoteži nivo šećera u krvi i ojača imunitet.

Toliko je razloga da se beli luk nađe u vašoj svakodnevnoj ishrani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija