• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.01.2023

14:00

EVO ZAŠTO TREBA DA JEDETE BANANU POSLE SVAKOG TRENINGA!

Ljubav

EVO ZAŠTO TREBA DA JEDETE BANANU POSLE SVAKOG TRENINGA!

Podeli vest

Konzumiranje banane posle teretane može vam pomoći da izgradite mišiće, sagorete masti i smanjite upalu

Banane se obično smatraju kao najbolja užina pre treninga. Međutim ispostavilo se da banane sadrže nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koji su neophodni za oporavak posle treninga.

- Banane se smatraju jednostavnim ili brzo svarljivim ugljenim hidratima, koji su savršeni za užinu posle treninga - kaže Ejmi Gudson, sertifikovani specijalista za sportsku dijetetiku i član medicinskog stručnog odbora.

Foto: Pixabay

Evo zašto: Tokom vežbanja sagorevate šećer (vrstu ugljenih hidrata) kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorevate. Ovaj šećer dolazi iz onoga što ste jeli pre treninga, ali dok vežbate, vaše telo će početi da razgrađuje glikogen (ili uskladištene ugljene hidrate) iz jetre i mišića, kako bi održao stabilan šećer u krvi i obezbedio energiju za rad mišića, objašnjava Gudson. 

- Posle treninga, glikogen treba da se nadoknadi. Otprilike 90 odsto ugljenih hidrata koje konzumirate odmah nakon treninga odlazi da se dopune zalihe glikogena, zbog čega se jednostavni ugljeni hidrati preporučuju u roku od dva sata nakon vežbanja - dodala je.

Banane u kombinaciji sa proteinima mogu pomoći vašem telu da izgradi mišiće i sagore masti

Iskombinujte bananu sa izvorom proteina nakon treninga kako biste povećali svoju šansu za izgradnju mišića i sagorevanje masti.

- Kada konzumirate ugljene hidrate, vaše telo proizvodi insulin, koji deluje kao ključ, tako što otključava ćeliju i pušta hranljive materije iz krvi u ćeliju za energiju. Dok su ćelije prirodno osetljivije na uzimanje glukoze (šećera) i aminokiselina (proteina) nakon vežbanja, konzumiranje ugljenih hidrata sa proteinima izaziva proizvodnju insulina i može pomoći mišićima da usvoje glukozu i aminokiseline u krvi za oporavak - rekla je Ejmi.

Foto: Shutterstock

Banane mogu pomoći kod upale nakon treninga

- Banane ne samo da sadrže ugljene hidrate koji pomažu u oporavku, već su i prepune nekoliko antioksidanata, uključujući flavonoide i amine - rekla je Gudson.

U stvari, studija iz marta 2018. otkrila je da ugljeni hidrati u bananama pomažu u smanjenju nivoa upale nakon što su ljudi vozili bicikl oko 46 milja.

Koliko dugo posle treninga treba da jedete bananu?

- Istraživanje govori da telo bolje koristi ugljene hidrate i proteine u roku od dva sata nakon vašeg treninga - kaže nam Gudson.
Sportski dijetetičari preporučuju da jedete užinu sa ugljenim hidratima i proteinima što je pre moguće nakon treninga — u roku od oko 45 minuta.

- Važno je napomenuti da ako neko redovno jede uravnoteženu ishranu sa ugljenim hidratima, verovatno će napuniti svoje zalihe glikogena u roku od 24 sata - kaže Gudson. Dakle, obavezno jedite uravnotežene obroke koji uključuju zdrave ugljene hidrate tokom dana.

Foto: Shutterstock

Kako se banana može porediti sa sportskim napitkom?

Sportska pića sadrže četiri glavne stvari: tečnost, ugljene hidrate, natrijum i kalijum. Velika banana sadrži oko 10 odsto dnevne vrednosti kalijuma, što je čini dobrim izvorom minerala. Međutim, ne sadrži natrijum.

- Prosečna osoba gubi otprilike tri puta veću količinu natrijuma u ​​znoju od kalijuma, pa iako su oba važna, obično je potrebno više natrijuma. Dakle, banana ima dve od četiri neophodne komponente (ugljene hidrate i kalijum) koje obezbeđuju sportska pića, ali joj nedostaju natrijum i tečnost - rekla je Ejmi.

Sve u svemu, banane sadrže važne elemente kao što su ugljeni hidrati, antioksidanti i kalijum, koji pomažu vašem telu da se oporavi nakon treninga, ali kompletna užina posle treninga bi takođe sadržala visokokvalitetne proteine.

Zaključak: Iskombinujte bananu posle treninga sa izvorom nemasnih proteina i minerala, prenosi nam EatThis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija