• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/ J.M.

29.01.2023

17:34

ZAČIN ZLATA VREDAN! Sve blagodeti cimeta po vaše zdravlje!

Shutterstock

Ljubav

ZAČIN ZLATA VREDAN! Sve blagodeti cimeta po vaše zdravlje!

Podeli vest

Cimet je bogat vlaknima, pa pruža dugotrajan osećaj sitosti, ali to, naravno, nije sve...

Cimet se u Evropi u srednjem veku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su mogli sebi da ga priušte. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima. On, naime, izuzetno pozitivno utiče na zdravlje.

Pomaže kod akni

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna kod lečenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promenu pigmentacije. Takođe, odličan je izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše telo od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Foto: Shutterstock

Cimet ima antimikrobna svojstva 

Smanjuje bore

Slobodni radikali mogu doprineti i preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i druge promene na koži. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći ćelije. Cimet čak može da pospeši i proizvodnju kolagena.

Poboljšava cirkulaciju

Cimet širi krvne sudove, pa tako poboljšava cirkulaciju. Unos jedne kašičice cimeta dva do tri puta nedeljno mogao bi zapravo da poboljša opšte zdravlje, a najbolji način za to je posipanje cimeta po pahuljicama, zobenoj kaši, tostu ili dodavanje u med.

Foto: Shutterstock

Kašičica cimeta dnevno snižava krvni pritisak i reguliše šećer u krvi

Snižava krvni pritisak

Snižavanje krvnog pritiska znači i zaštitu celog kardiovaskularnog sistema. U jednoj studiji, istraživači su otkrili značajno smanjenje i gornjeg i donjeg krvnog pritiska pri kratkotrajnoj konzumaciji cimeta kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Jedna kašičica dnevno je prava količina za zdravstvene benefite bez štetnog dejstva na krvni pritisak ili šećer u krvi.

Smanjuje holesterol

Cimet ima pozitivan učinak na holesterol, što znači i bolje zdravlje srca. Istraživanja su otkrila da cimet može da poveća "dobar" holesterol, dok dnevna doza (pola do dve kašičice) cimeta može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola, "lošeg" holesterola i triglicerida. Sve to može dovesti do zdravijeg srca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija