• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

19.02.2023

08:08

OD BOLOVA, DO OTEZANJA! Niste ni svesne kakve probleme može da uzrokuje neodgovarajući brushalter!

freepik.com

Ljubav

OD BOLOVA, DO OTEZANJA! Niste ni svesne kakve probleme može da uzrokuje neodgovarajući brushalter!

Podeli vest

Eksperti ističu da pogrešan grudnjak može uzrokovati da osećate kao da ste bez daha.

Vreme je da budete iskreni: da li vam grudnjak koji nosite zaista pristaje ili se preliva sa strane i steže ispod pazuha?

- Veoma je važno da vam grudnjak pravilno pristaje, da podržava vaše držanje, leđa i opšte dobro. Koliko puta vidim žene koje nemaju odgovarajući grudnjak, ili ga ne nose - kaže Sara Kampus, ekspert za ishranu i dodaje:

- Takođe nije u redu da žene sa malim grudima nose samo majicu. To će uticati na celo telo. Ako imaš grudi, imaš grudi i potrebna im je podrška!

Prema istraživanjima, 81 posto nas je krivo za nošenje grudnjaka koji ne pristaju, a to može imati velike posledice, daleko veće od toga da nam odeća čudno visi.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Bol

Čini se nepravednim da skup mlečnih žlezda može da izazove toliko bola, ali to je jednostavno tako.

- Nošenje preuskog grudnjaka može stisnuti grudi i dovesti do bola i nelagodnosti koji se mogu proširiti na rebra, ramena i leđa - kaže Samanta Rajder, osnivačica i izvršna direktorka kompanije, koja nudi trake za podizanje i oblikovanje grudi.

- Slično tome, grudnjak koji je previše labav, možda vam neće pružiti dovoljnu podršku, što dovodi do bolova u leđima i grudima, dok vaši mišići pokušavaju sami da podrže vaše grudi. Možete dobiti bol posebno u vratu, što može dovesti do migrene i glavobolje - dodaje Sara i nastavlja:

- Sve je povezano. Nošenje grudnjaka koji ne pristaje kako treba, može da povredi donji deo leđa i gluteuse, plus može uticati na to kako hodate. 

Prevremeno se "obese" (otegnu)

Izvinite, dame, ali ostavite ih da vise i možda će da se "otegle".

Budite posebno pažljive ako redovno vežbate, jer sve to trčanje gore-dole može uticati tokom vremena.

- Morate da im pružite podršku, inače mogu da postanu pomalo "vrećaste" - upozorava Sara.

U retkim slučajevima, neke žene imaju aksilarnu dojku – urođeno stanje gde kesice tkiva dojke rastu izvan područja dojke, obično ispod pazuha.

Uglavnom je bezopasno, može da se leči, obično liposukcijom, ali bez obzira na to, nošenje grudnjaka koji pristaje i koji je udoban, može pomoći u zadržavanju tkiva, tako da ne pada.

Foto: freepik/senivpetro

brushalter

Problemi sa disanjem

Kao što možete zamisliti, ako vam je grudnjak preuzak, gornji deo tela može da vam bude zbijen, a pluća i grudna kost pod pritiskom.

- Možete da se osećate kao bez daha, ako nemate pravi grudnjak i to može uticati na protok mleka i proizvodnju, takođe, ako dojite - kaže Sara.

Bol

Zgnječene grudi mogu da dovedu do bolova na koži dojki i bradavicama.

- Tkiva u našim grudima i bradavicama su veoma osetljiva, što znači da ne prihvataju da ih stisnu korpe ili bretele, koje su premale za njih - objašnjava Samanta i dodaje:

- Donja žica koja bocka, takođe ne koristi našim grudima, zato bacite stare grudnjake koji su deformisani ili im štrči žica.

Oštećenje nerava

Sindrom gornjeg torakalnog otvoora je mesto gde zgnječeni nervi i krvni sudovi dovode do bolova u vratu, utrnulosti i peckanja u rukama, pa čak i do šaka.

Obično se leči relaksansima mišića i antiinflamatorima, koje vam je propisao vaš lekar opšte prakse, a može se pokrenuti ako se vaš grudnjak useče.

- Ako vam je grudnjak previše čvrst, može da udari u nerve kao što je brahijalni pleksus, mreža nerava u ramenu koja šalje signale rukama i šakama - upozorava Sara, prenosi TheSun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija