• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.03.2023

07:22

IZVORI PROTEINA TOKOM VELIKOG POSTA! Povrće i voće umesto mesa

Shutterstock

Ljubav

IZVORI PROTEINA TOKOM VELIKOG POSTA! Povrće i voće umesto mesa

Podeli vest

Tokom posta organizam se privikava na novi režim ishrane, ali s obzirom na to da u obrocima nema mesa ni mlečnih proizvoda, nutricionisti savetuju da izvore proteina treba naći u drugim namirnicama.

Proteini su važni za izgradnju svih ćelija u organizmu, snabdevaju telo energijom, a njihov nedostatak može biti štetan za zdravlje.

Pogledajte koje su to namirnice biljnog porekla koje bi trebalo da jedete za vreme Velikog posta.

Suvo voće

Ukoliko želite veće količine proteina, jedite više suvih kajsija, šljiva, trešanja, banana, kivija i avokada. Nemojte da preterujete kada je reč o suvom voću, jer sadrži velike količine šećera.

SOJA: Stručnjaci kažu da su proteini iz soje najbolja zamena za meso. Od soje se pravi mleko i tofu, a proteini iz ove namirnice snižavaju holesterol i poboljšavaju funkciju bubrega.

Foto: Shutterstock

Soja

MAHUNARKE: U svoj dnevni meni ubacite mahunarke - sočivo, grašak i leblebije. Nutricionisti podsećaju da proteini iz mahunarki ne sadrže nekoliko važnih aminokiselina za organizam, pa lekari savetuju da tokom posta uključite u svoju ishranu žitarice i kaše.

Foto: Shutterstock

ORAŠASTI PLODOVI: Orasi sadrže proteine, ali i masti. Nutricionisti preporučuju da na dan jedete oko 30 grama oraha. Pored oraha, možete jesti i kikiriki.

Proteini i u šolji

Ako niste znali, i kakao je izvor proteina. Šoljica nezaslađenog kakaoa sadrži oko gram proteina. S obzirom na to da je kakao gorak, pravite ga sa sojinim mlekom.

PEČURKE: Zbog proteina ih zovu i "šumsko meso". Bogate su gvožđem, pa se preporučuju i anemičnim osobama.

Foto: Shutterstock

POVRĆE: Jedite spanać, kelj, brokoli, celer...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17