• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

12.03.2023

22:00

ŠTA JESTI tokom SEZONE prehlade i GRIPA? Neka vam ovo bude podrška iz tanjira!

Shutterstock

Ljubav

ŠTA JESTI tokom SEZONE prehlade i GRIPA? Neka vam ovo bude podrška iz tanjira!

Podeli vest

U kombinaciji sa vežbanjem i sa dovoljno sna, ove namirnice bi trebalo da održavaju vaše telo u top-formi za borbu protiv virusa, a tu su i recepti...

Grip ili prehlada uvek su neprijatni kada vas savladaju, a ovih dana, iako smo na kraju zime, kao da su svi bolesni. Zaštita od virusa gripa najbolje se postiže vakcinacijom (na vreme), ali i izbor hrane može da ima važnu ulogu, tvrde stručnjaci. U kombinaciji sa vežbanjem i sa dovoljno sna, ove namirnice bi trebalo da održavaju vaše telo u top-formi za borbu protiv virusa.

Beli luk

Beli luk sadrži moćna jedinjenja, poput alicina, koji uništavaju mnoge parazite, gljivice i viruse, ali i bakterije, te je ova biljka poznata kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Kad grlo počne da vas boli, pojedite malo belog ili crnog luka da oterate prehladu ili grip. Ako to uradite na vreme, možda se nećete ni razboleti.

Foto: Shutterstock

Đumbir ima snažan antiinflamatorni efekat

Važni saveti

  • Vodite računa da spavate dovoljno
  • Svakodnevno se krećite
  • Dajte sve od sebe da smanjite stres
  • Često perite ruke

Đumbir

Moćna antivirusna i antibakterijska svojstva đumbira, ali i kurkume, koja pripada istoj porodici, pomažu u popravljanju imuniteta, tvrde nutricionisti. Ovaj začinski koren sadrži i antiinflamatorna jedinjenja koja mogu da pomognu kod hroničnih upala širokog spektra, uključujući i one respiratorne.

Bosiljak

Bosiljak je bogat taninima, saponinima i gorkim materijama. Iako sadrži malo etarskog ulja, ovaj omiljeni narodni lek i začin jako i prepoznatljivo miriše, jer ulje sadrži estragol i druga jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama. Koristi se protiv bolova u sinusima, da olakša disanje, za lečenje kašlja i bronhitisa.

Foto: Shutterstock

Citrusi su važni zbog vitamina C

Citrusi

Citrusi su dobar izvor vitamina C, ali i dijetalnih vlakana, te u sezoni gripa ne treba štedeti prilikom kupovine ovog voća, posebno pre dolaska prvih jagoda, koje su takođe bogate vitaminom C. Iako u citrusima možete da uživate kao obroku za užinu, oni svoje mesto mogu da nađu i u salatama i smutijima.

Med

U narodnoj medicini med je odavno poznat kao odlično sredstvo u borbi protiv prehlada i gripa. Kombinujte ga uz čaj od đumbira, sa sokom od limuna ili belim lukom za najbolji efekat. Saće sa medom je takođe odlično sredstvo za prevenciju prehlada. Ako se razbolite, žvaćite saće nekoliko puta u toku dana, a sažvakanu masu ispljunite.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Pasta sa rukolom

Pasta sa rukolom

Sastojci: pakovanje paste po izboru, 3 kašike maslinovog ulja ili putera, 7 čena belog luka, 2 velike, pune šake rukole, 60 g rendanog ili tanko sečenog parmezana, kašičica pesto sosa po ukusu.
Priprema:
U ključalu slanu vodu stavite pastu da se kuva. Iseckajte beli luk sitno. Ugrejte maslinovo ulje ili puter na tiganju, na tihoj vatri i dodajte luk. Pecite dok blago ne porumeni. Kada završite, sklonite sa vatre. Iscedite pastu koristeći cediljku, vratite je u šerpu i odmah dodajte smesu sa tiganja, rukolu i parmezan. Promešajte i služite toplo. Po želji dodajte pesto sos.

Foto: Shutterstock

Pileći kari

Pileći kari

Sastojci: pileći file, maslinovo ulje, mali crni luk, crvena paprika, 2 čena belog luka, 2-3 kašičice karija, po pola kašičice korijandera i cimeta, list lovora, malo narendanog svežeg đumbira, 1-2 kašičice smeđeg šećera, soli po ukusu, 50 ml soka od paradajza, 150 ml grčkog jogurta, 160 ml kokosovog mleka, pola limuna, malo kajenskog bibera.
Priprema:
Propržite sitno seckan crni luk na maslinovom ulju. Dodajte sitno sečen beli luk, papriku sečenu na tračice, kari začin, cimet, korijander, lovor, đumbir, šećer i so. Pržite dva-tri minuta uz stalno mešanje pa dodajte pileće belo meso sečeno na komade, sipajte jogurt, sok od paradajza i kokosovo mleko. Promešajte, smanjite vatru, pa ostavite da se krčka oko 25 minuta. Kada je piletina gotova, sipajte sok od pola limuna i začinite kajenskim biberom. Krčkajte još nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre. Služite uz kuvani pirinač.

Foto: Shutterstock

Šolja puna zdravlja

Šolja puna zdravlja

Sastojci: šolja mešanog voća - ananas i pomorandža, sok od celog limuna, 2 kašike mlevenih lanenih semenki, 2 dcl kokosove vode, kašičica sveže narendanog đumbira ili đumbira u prahu, na vrh noža kurkume u prahu, kašika meda.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u blenderu na velikoj brzini i napitak je gotov.

Foto: Shutterstock

Šarena salata

Šarena salata

Sastojci: pakovanje očišćenog bebi-spanaća, nekoliko listova svežeg bosiljka po ukusu, pomorandža, pola manje glavice crvenog luka, 2 šake pekan oraha (ili običnog) ili, opciono, susama. Za preliv: malo soka od pomorandže, kašičica sirupa od nara (ili balzamiko sirćeta), 2 kašike maslinovog ulja, morska so.
Priprema:
Pomorandžu filetirajte, tj. skinite joj opnu, a za dresing pomešajte navedene sastojke. Crveni luk isecite na tanka rebarca, pa prelijte polovinom dresinga i ostavite da odstoji pola sata. U činiju za salatu stavite spanać, bosiljak, dodajte luk, kriškice pomorandže i ostatak dresinga i sve fino promešajte. Pospite sa seckanim orasima ili sa proprženim susamom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17