• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2023

16:39

7 RAZLOGA zbog kojih ste STALNO GLADNI, iako ste jeli pre sat vremena!

Ljubav

7 RAZLOGA zbog kojih ste STALNO GLADNI, iako ste jeli pre sat vremena!

Podeli vest

Glad je sasvim normalna pojava, ali u slučaju da je ona vrlo učestala vrlo je verovatno da nešto nije u redu. Mi vam u nastavku otkrivamo sedam mogućih razloga...

Stalni osećaj gladi može da bude frustrirajući i ometa našu dnevnu rutinu. Razlozi za to mogu da budu različiti, ali većina njih može da se stavi pod kontrolu i uspešno reši. 

Nedovoljno spavanje

Nedovoljno sna može da utiče na hormone koji regulišu glad i sitost, što može da dovede do povećane želje za hranom. Nedostatak sna takođe može da utiče na nivo stresa i raspoloženje, što takođe može da poveća želju za hranom.

Nepravilna ishrana

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem rafinisanih šećera i ugljenih hidrata, kao što su kolači, peciva i slatkiši, može da dovede do porasta šećera u krvi, što opet može da izazove glad nakon nekoliko sati. Takođe, nedovoljna zastupljenost proteina, vlakana i zdravih masti u ishrani povećava želju za hranom.

Foto: Shutterstock

Telo može da zameni osećaj žeđi za osećaj gladi

Dehidracija

Ponekad osećaj gladi može da bude rezultat dehidracije. Telo može da zameni osećaj žeđi za osećaj gladi, što znači da čaša vode rešava problem.

Preduge pauze između obroka

Možda ste gladni zato što ne uzimate dovoljno hrane tokom dana ili pravite preduge pauze između obroka? Redovni, zdravi obroci (tri glavna i dve užine) tokom dana mogu da pomognu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanje glad.

Nedovoljna fizička aktivnost

Nedovoljna fizička aktivnost takođe može da utiče na hormone koji regulišu glad i sitost, što može da vas čini željnim hrane. S druge strane, redovno vežbanje pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjenju osećaja gladi.

Foto: Freepik.com

Fizička aktivnost stabilizuje nivo šećera u krvi i smanjuje osećaj gladi

Psihološki faktori

Osećaj gladi može da bude povezan i sa psihološkim faktorima kao što su stres, tuga ili dosada. Ponekad se hrana koristi kao način da se osoba nosi sa emocijama ili kao način za ublažavanje stresa.

Medicinska stanja

Retko, osećaj gladi je posledica zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, hipoglikemija ili hipotireoza.

Svakako je važno voditi zdrav način života, uključujući ishranu bogatu hranljivim materijama, adekvatan san i redovnu fizičku aktivnost. Ako sumnjate da vaša glad nije povezana sa navedenim faktorima, obratite se svom lekaru radi dalje dijagnoze i mogućeg lečenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija