• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

06.05.2023

19:00

SAVET STRUČNJAKA! 3 stvari koje morate izbaciti iz ishrane ukoliko želite trudnoću!

Ljubav

SAVET STRUČNJAKA! 3 stvari koje morate izbaciti iz ishrane ukoliko želite trudnoću!

Podeli vest

Ekspert za ishranu za vantelesnu oplodnju i plodnost, Dajana Švraka Milutinović otkriva da cigarete, alkohol i slatkiše obavezno morate da izbacite ukoliko želite da zatrudnite.

Ukoliko planirate trudnoću, opšte je poznato da bi svoje telo prethodno trebalo da pripremite za istu.

Magistar farmacije i master ishrane i suplementacije, odnosno master ishrane za VTO i plodnost, Dajana Švraka Milutinović, otkrila je da postoje tri stvari koje morate izbaciti ukoliko želite trudnoću, a to su cigarete, alkohol i slatkiši:

- Rađene su studije koje su pokazale da je stopa trudnoće znatno niža kod žena koje puše više od 10 cigareta dnevno.

Poznato je da nikotin poremeti ravnotežu hormona i negativno utiče na zdravlje jajnika i materice; a da ne govorimo o šteti razvoju fetusa koji raste.

Mnogi parovi piju mnogo više nego što imaju svest o tome. Za alkohol nije utvrđena bezbedna granica u pogledu plodnosti, ali znamo da može uticati na zdravlje jajnih ćelija i spermatozoida: ne samo da podiže nivo slobodnih radikala u telu, već i iscrpljuje telo vitalnih hranljivih materija koje su potrebne za reprodukciju.

Ono što želim da naglasim svakako je da oboje morate da se odreknete alkohola u nedeljama koje prethode IVF-u(VTO) kao i tokom vašeg VTO tretmana. Neke studije su pokazale da alkohol može smanjiti šanse para za uspešan IVF. Sve navedeno se odnosi i za trudnoću prirodnim putem - kaže Dajana i dodaje:

Foto: Shutterstock

trudnica

- Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima (kao što su beli hleb, pirinač i testenina, kao i rafinisani šećeri, slatkiši), slatkim pićima i prerađenom hranom, može dovesti do neravnoteže šećera u krvi (koja se manifestuje kao skokovi i padovi energije tokom dana), što zauzvrat ima negativan uticaj na zdravlje vašeg reproduktivnog sistema. Nizak nivo šećera u krvi (zbog čega ćete se osećati letargično) stimuliše oslobađanje hormona stresa (adrenalina i kortizola) u telu.

Kontinuirano oslobađanje hormona stresa, menja način na koji vaše telo reaguje na progesteron, koji je toliko važan za pravilno funkcionisanje menstrualnog ciklusa.

Na ovaj ili onaj način, držanje šećera u krvi pod kontrolom je od suštinskog značaja za optimizaciju vaših šansi za trudnoću, bilo kroz IVF ili prirodno.

REŠENJE: Jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom, bogatom proteinima i zdravim mastima, bobičasto voće, žitarice od celog zrna i skrobno povrće, kao što su slatki krompir, šargarepa i cvekla, koji će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Kad imate ispade, uzmite voće sa niskim glikemijskim indeksom ili šaku orašastih plodova - ističe Dajana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija