• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.06.2023

18:30

KRVARENJE HEMOROIDA ZNAK ZA UZBUNU Uzrok ovog kancera leži u hrani

Ljubav

KRVARENJE HEMOROIDA ZNAK ZA UZBUNU Uzrok ovog kancera leži u hrani

Podeli vest

Najbolja stvar koju možete za sebe učiniti je da odlazite na redovne preventivne preglede, složni su lekari...

Prema pisanju nove studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom magazinu "Cancer, Epidemiology, Biomarkers, & Prevention" dijagnoza uznapredovale faze raka creva sve češće se javlja kod mladih ljudi u Americi, a lekari nisu potpuno sigurni zašto ta bolest danas napada mlade osobe stare oko 20 ili 30 godina.

Naučnici su proučavali rezultate oko 16 sprovedenih studija na oko 100 000 pacijenata kod kojih se razvio podtip raka creva koji je ekstremno agresivan, a poznat pod nazivom adenokarcinom. Naučnici su proučavali trendove bazirane na stadijama karcinoma, godinama starosti i vrsti raka pacijenta. Podaci su podeljeni na periode od 2000. do 2002. godine te na 2014. i 2016. godinu.

Foto: Shutterstock

Rak debelog creva sve češći kod mladih

Studija je otkrila kako se kod osoba koje imaju 20 godina sve češće otkriva rak creva u poslednjim fazama kada se bolest teže leči. Ističu kako je kod njih primećen porast od 133 posto kada je u pitanju dijagnoza raka rektuma, dok je kod ispitanika koji imaju 30 godina primećen porast od 97 odsto, a kod osoba starih 40 godina 48 odsto. 

Češći je kod mladih ljudi

Nema konačnog odgovora, što se uzroka tiče, ali novije studije smatraju da način ishrane može da poveća rizik za razvoj ovog kancera. Dr Niket Sonpal, profesor medicine smatra da je to moguće jer se danas ishrana bazira na većem unosu masti i mesa, umesto voća i povrća.

Dr Endrju Vorenberg, hirurg dodaje kako sigurno postoji nešto od spoljašnjih faktora što utiče na organizam i uzrokuje nastanak mutacija, a to se podudara sa sve češćim dijagnozama kod mladih ljudi. Veruje i da nauka još nije potpuno utvrdila o kojim se faktorima radi, ali svakako je u pitanju neobična pojava koja je alarmantna.

Foto: Shutterstock

Naučnici krive meso i masnu hranu 

Dr Harvi Kaufman smatra da bi sve moglo da bude povezano i sa sve večom pojavom gojaznisti kod dece i nezdrave ishrane, iako je potrebno još istraživanja.

Prevencija

Postoje smernice koje nude način prevencije, a one se odnose na uključivanje u program ranog otkrivanja polipa i karcinoma, što je možda i najvažniji korak. Takvi testovi otkrivaju i najmanje polipe, a oni tada mogu lako da se uklone.

- Upravo s tim pregledima treba krenuti na vreme, pa čak i kad su u pitanju mlađi ljudi, a posebno oni kojima se ovaj rak javio već u porodici - ističe dr Harvi Kaufman.

Simpotmi raka debelog creva

Tumor debelog creva raste polako i nakon dužeg vremena, kada je dovoljno veliki, izaziva simptome koji zavise od mesta nastanka i njegove veličine. Kako je desni, početni deo debelog creva širi, a sadržaj u crevu vodenast, simptomi bolesti nastaju kasnije.

Kada je veliki, nekada može i da se napipa. Karcinom može da krvari, a krvarenje je obično lagano. Jedini znak bolesti može da bude anemija zbog gubitka gvožđa krvarenjem i opšta slabost. Levi deo debelog creva je uži, sadržaj u crevu je gušći, a karcinom je obično kružni.

Foto: unsplash.com

Krv u stolici je takođe simptom za uzbunu 

To je razlog izostanka stolice zbog otežanog prolaza kroz suženi deo creva. Međutim, može se pojaviti i učestalo pražnjenje creva sve do proliva. Zbog suženja creva na mestu nastanka karcinoma i otežanog prolaza stolice, mogu se pojaviti bolni grčevi, kolike, a stolica može da bude pomešana s krvlju. Ako je karcinom smešten na izlaznom delu debelog creva, krvarenje iz debelog creva, koje se pojavljuje zajedno sa stolicom, najčešći je znak bolesti. Pojavljuju se i lažni pozivi za pražnjenje ili osećaj da se crevo nije skroz ispraznilo.

Ako su prisutni hemoroidi s krvarenjem, uvek treba pregledati i završni deo debelog creva kako bismo bili sigurni da se ne radi i o karcinomu, pogotovo u starijih ljudi. Karcinom se može proširiti u okolne organe ili putem krvi na udaljena mesta. Tako širenje prema bešici može da izazove njenu upalu, a može se proširiti i prema želucu ako je smešten u poprečnom delu debelog creva ili prema tankom crevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija