• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.06.2023

06:11

ŠMINKA TRAJE DO GODINU DANA Vodite računa o roku trajanja mejkap proizvoda

freepik

Ljubav

ŠMINKA TRAJE DO GODINU DANA Vodite računa o roku trajanja mejkap proizvoda

Podeli vest

Jedna od uobičajenih zabluda jeste da je šminka kojoj je istekao rok trajanja sigurna za korišćenje.

Najčešće to nije tako. Iz Mejo klinike upozoravaju o rizicima koji su povezani s upotrebom šminke kojoj je istekao rok trajanja, a koji uključuju začepljene pore i porast bakterija.

Kako biste izbegli ove potencijalne zdravstvene opasnosti, i te kako je važno voditi računa o tome koliko je stara vaša šminka.

Ako je istekao rok trajanja, koža može da reaguje na sastojke proizvoda, što može dovesti do crvenila ili iritacije.

Ako bakterije dospeju u otvorenu posudu ili na četku, mogu se brzo razmnožiti i prouzrokovati ono što niko ne voli - bubuljice ili druge infekcije. Buđ je još jedan čest problem sa starom kozmetikom, a da je šminka spremna za bacanje može da ukaže i promena boje, na primer pudera, kao i neprijatan miris.

Foto: Pixabay

Šminka

U principu, šminka obično traje godinu dana od datuma proizvodnje, a mi vam donosimo neke korisne smernice o dužini trajanja kozmetičkih proizvoda.

Maskara i tečni tuš za oči obično se smatraju sigurnim za korišćenje tokom tri meseca. Tečni proizvodi koji se koriste u blizini oka imaju povećan rizik od širenja bakterija.

Higijena je važna

Kako biste smanjili širenje bakterija, morate da vodite računa o higijeni četkica i sunđera za nanošenje šminke. Četkice bi trebalo da perete svakih sedam do deset dana kako bi se izbegao razvoj bakterija.

Olovke za oči i olovke za usne mogu da se koriste do godinu dana.

Puder na bazi vode obično je dobar godinu dana, dok je puder na bazi ulja dobar oko 18 meseci. Razmislite o zameni pudera ili rumenila svakih šest meseci do godinu dana.

Proizvodi u prahu, ako su pravilno skladišteni i bez vlage, traju do dve godine.

Ruž je dobar do godinu-dve, a sjaj za usne može da se koristi od šest meseci do godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija