• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

26.02.2016

12:27

JOŠ SAMO PET MINUTA! Zašto nam je teško da ustanemo iz kreveta?

Ljubav

JOŠ SAMO PET MINUTA! Zašto nam je teško da ustanemo iz kreveta?

Podeli vest

Bili spavalica ili ne, sigurno vam je teško da se ujutru izvučete iz kreveta i krenete u nove radne pobede. Dobra vest je da sebi možete da olakšate ustajanje!

Onog trenutka kad zazvoni sat vi ste verovatno jedna od najnesrećnijih osoba na svetu. Žmirkate, nadate se da sanjate i molite sve sile da imate bar još pet minuta da dremnete. Međutim, odlaganja nema i ustati se mora, a evo nekoliko trikova kako da vam novi dan ne padne teško od sabajle.

Prvo zvono, na noge lagane

Ukoliko ste ljubitelj opcije "snooze" ili navijate po pet alarma, pa čekate da vam onaj poslednji odzvoni da biste ustali, odmah iskorenite ovu naviku. Svaki put kada dremnete još "tri minuta" dodatno iscrpljujete organizam, te će vam sa svakim narednim alarmom biti sve teže da ustanete. Zato, čim sat prvi put zazvoni ustanite.

Samo da vidim šta ima na Fejsu

Proveravanje društvenih mreža, vesti, mejlova, vajbera i sličnih zavrzlama pred spavanje će vam samo otežati buđenje ujutru. Mozak se uveče pripreme za odmor i spavanje, a vi, ukoliko sedite u mraku i blenete u ekran "prikupljajući informacije" samo ga na silu budite. Posle imate problem da se uspavate i ujutru se budite kao samleveni. Savet: Telefon držite što dalje od sebe kada legnete! To će vam biti od pomoći i ujutru, moraćete odmah da ustanete da ugasite alarm jer vam telefon nije na dohvat ruke.

Shutterstock

Svaki dan druga rutina

Slagali se vi sa tim ili ne, ljudski organizam voli rutinu! Tako da, ukoliko jedno veče ležete dva sata pre ponoći, a drugo zaginete, pa treće legnete u šest popodne očekujte da će vas kranom izvlačiti iz postelje. Vaše telo mora da uhvati svoj ritam, ukoliko mu svakodnevno menjate rutinu, telo se zbuni, troši više energije, pa se vi osećate iscrpljeno i ispijeno. Savet je da svako veče ležete u isto vreme kako biste vam rano ustajanje što lakše palo. Znajte i da lenčarenje vikendom utiče na vaš ritam, te nemojte spavati do podne, nego ustanite u približno isto vreme kao i radnim danima.

Genetika

Ovo je jedino što ne možete da izmenite kod sebe, a to su geni. Jednostavno, postoje ljudi ranoranioci kao i noćne ptice. Ukoliko za sebe kažete da ste "sova", onda vam pomoći nema. Svako rano ustajanje će vam teško pasti!

Godišnje doba

Ne, niste umislili. Istina je da se na jesen i u zimu teže budimo nego obično. Telo je "naštelovano" da se budi kada sviće. Ukoliko otvorite oči, a napolju je još mrak vaše telo će dobijati signal da i dalje treba da spava... Sa druge strane, primetićete da leti možete da izletite iz kreveta, kao da su vas iz praćke ispalili.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija