• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nedeljnik.rs/informer.rs

15.09.2017

13:39

TEST KRVI koji otkriva ALCHAJMEROVU BOLEST!

Ljubav

TEST KRVI koji otkriva ALCHAJMEROVU BOLEST!

Podeli vest

Eksperimentalni test krvi može sa priličnom preciznošću da dijagnostikuje Alchajmerovu bolesti, najčešći oblik demencije, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije nauka

Iako je još u fazi ispitivanja, test bi jednom mogao da se koristi kako bi se dijagnostikovale druge degenerativne bolesti mozga, i čak i blago kognitivno oštećenje nastalo kao posledica povrede glave.

Istraživači kažu da su korišćenjem testa uspeli da identifikuju pacijente sa Alchajmerom sa preciznošću od 86 procenata. Testom je takođe razlikovan Alchajer od demencije sa Levi telima, vrlo sličnog stanja, sa 90 odsto preciznosti.

Preciznost ovog testa znatno je veća od ostalih, kaže profesor Frensis Martin sa Univerziteta Central Lankašir, dodajući da je u pitanju vrlo jednostavan test.

Danas postoji samo jedan siguran test za Alchajmerovu bolest: posthumno ispitivanje mozga.

Dok je pacijent živ, dijagnoza se uspostavlja na osnovu pažljivog pregleda svih simptoma, kao i na osnovu skenerskog snimka mozga, ali i mentalnog testiranja. Takav metod je je spor i skup, tako da se stalno razvijaju testovi koji bi olakšali uspostavljanje dijagnoze u kratkom vremenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija