• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Washingtonpost.com/Informer.rs

16.11.2018

16:39

UPUTSTVO ZA UPOTREBU HLEBA: Insistirajte na kvalitetu, uživajte u ukusu i nađite balans!

Ljubav

UPUTSTVO ZA UPOTREBU HLEBA: Insistirajte na kvalitetu, uživajte u ukusu i nađite balans!

Podeli vest

Možda mislite da vam lekcija o hlebu nije potrebna, pošto celog svog života jedete ovu namirnicu u velikim količinama. Ili ste je se nedavno u potpunosti odrekli, izbegavajući korpicu sa hlebom u restoranu kao najvećeg neprijatelja

Međutim, ovi uobičajeni ekstremi su dokaz da treba da razmislite o svom pristupu ovoj drevnoj namirnici i naučite kako da je najbolje iskoristite i u pogledu čulnog zadovoljstva i u pogledu ishrane. 

Uprkos svim pričama protiv ugljenih hidrata, hleb može da bude veoma zdrav, naročito ako je napravljen od žitarica sa celim zrnom. Trideset grama pšeničnog hleba sa celim zrnom obezbeđuje dosta vlakana, proteina, vitamina B i neophodnih minerala uključujući kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, kao i antioksidanse, i to sve u samo 70 kalorija.

Čak i beli hleb, koji se često svrstava u isti rang sa šećerom po negativnom uticaju, zato što na sličan način dovodi do naglog porasta glukoze u krvi, nudi više od praznih kalorija zbog vitamina i minerala u obogaćenom brašnu od kog je napravljen (ali svakako nije najzdraviji izbor). 

Foto: pexels.com

Postoje dva problema sa kojima se mnogi od nas suočavaju kad je hleb u pitanju: prvo, veoma lako može da se pretera u unosu, čime se remeti ishrana i dodaju neželjene kalorije. Drugo, vrste hleba koje biramo su često neadekvatne - mek, vazdušast beli hleb pun aditiva.

Đevrek za doručak, sendvič za ručak i par mekanih rolnica za večeru - ovo je čest obrazac koji dovodi do dvaput većeg unosa od 170 grama dnevno svih namirnica od žitarica koliko se preporučuje.

Ali to ne znači da treba potpuno da zaboravite na hleb. Vreme je da se odreknete ekstrema i naučite da uživate na balansiran, zdrav i zadovoljavajući način. Ova tri koraka vam mogu pomoći u tome: 

- Insistirajte na kvalitetu
- Uživajte u ukusu
- Nađite balans


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija