• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje

27.05.2019

14:21

LEPI I ZDRAVI UZ TREŠNJE! Boje od analgetika, čuvaju kosti, sprečavaju srčane bolesti...

Ljubav

LEPI I ZDRAVI UZ TREŠNJE! Boje od analgetika, čuvaju kosti, sprečavaju srčane bolesti...

Podeli vest

Sočnim i slasnim plodovima od davnina se pridavao čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san

Još od davnina trešnje su na dobrom glasu. Ovim lepim na oko, sočnim i slasnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Njom su se sladili još u bronzanom dobu, a danas se zna da, osim toga što mogu da ublaže bolove, utiču i na zdravlje kostiju i na sprečavanje srčanih bolesti i raka.

One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Boju im daje antocijanin, te su one tamnije ujedno i zdravije. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.

Celulit i karijes

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Trešnje su prirodni lek protiv celulita jer mogu delimično da spreče njegov nastanak.

Foto: Shutterstock

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Trešnje izbacuju višak vode iz organizma, rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, sprečavaju stvaranje zubnih naslaga, te su preventiva za nastanak karijesa i problema sa desnima.

Bolje od "aspirina"

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od jedne tablete "aspirina", a pri tome ne iritiraju želudac.

Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

KREMASTA TORTA OD JAGODE I BELE ČOKOLADE KOJA SE NE PEČE! Sprema se za SAMO 15 MINUTA i topi se u ustima!

Trešnje su sjajan izvor bora, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima, koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom. Svoju delotvornost pokazale su i kao hrana za dobar san.

Narodni lekovi

U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Foto: Pixabay

- Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u jednom litru vode dva minuta (od trenutka kada voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno tokom dana.

- Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti tri puta na dan jedite po 250 grama trešanja.

- Protiv kamena u bubregu kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 ml vode ili mleka i kuvajte minut do dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

ŽIVOT BEZ DUVANSKOG DIMA! Da li su e-cigarete zaista "zdravije"?

- Protiv reume tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja, tri puta na dan po jednu čašu.

- Protiv srčanih smetnji usitnite 25 grama koštica od trešanja i stavite u 80 ml jake rakije da stoji 10 dana, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.
 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Sirup od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, pola litra vode, pola kilograma smeđeg šećera, sok od pola limuna
Priprema:
Trešnje operite i odstranite koštice, stavite ih u činiju, a potom preko njih sipajte šećer. Ostavite da odstoji oko dva sata. Dodajte vodu i sok od limuna i mešajte dok se šećer ne rastopi. Sve zajedno stavite na vatru i pustite da prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta. Procedite tečnost, pri čemu je poželjno gnječiti trešnje kako bi iz njih izašlo što više soka. Isceđenu tečnost ponovo stavite na vatru i kuvajte dok ne postane poput sirupa. Sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Za pripremu soka razredite kašiku sirupa u 2 dl vode.

TATE, POŽURITE! Da li i muškarcima otkucava biološki sat?

Bakino slatko

Može se kuvati od belih, ali i od rumenih i crvenih trešanja.
Sastojci: 1 kg trešanja, 1,3 kg šećera, jedan limun, štap vanile, dve čaše vode.
Priprema:
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte gust sirup na jakoj temperaturi . Kad je sirup gotov, spustite u njega očišćene trešnje. Dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka. Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, odnosno "teškim" kapima. Tada skinite penu, pokrijte navlaženim platnom i ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte u tegle.

Foto: Shutterstock

Sočna pita od trešanja

Sastojci za testo: 400 g oštrog brašna, 200 g putera, 3 kašike šećera, malo soli, žumance, 2 velike kašike kisele pavlake. Za nadev: 700 g očišćenih trešanja, 3 kašike brašna, 3 kašike šećera, kašika ekstrakta vanile. Belance za premaz.
Priprema:
Testo zamesite i pustite da odstoji 20 minuta u frižideru, a potom polovinu razvucite oklagijom preko kalupa i odstranite višak sa ivica. Za fil pomešajte sve navedene sastojke, rasporedite po kalupu, prekrijte drugom polovinom testa, pa spojte gornju i donju koru uz pomoć prstiju ili viljuške. Izbockajte koru viljuškom, pa je premažite umućenim belancetom i pospite sa malo šećera. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, pa na 175 stepeni još oko 40 minuta. Savet plus: Na gornjoj kori možete napraviti rupice uz pomoć metalnog kalupa, izgledaće dekorativnije.

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Želimo li mirniju budućnost ili povratak u prošlost? Ne propustite Info dan od 15 časova!
Live TV

Želimo li mirniju budućnost ili povratak u prošlost? Ne propustite Info dan od 15 časova!

Juče se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti sa važnom porukom: „Važno je da u ovom trenutku nastavimo da radimo zajedno, da sve naše razlike ne ostavljamo po strani, ali da pokušamo da razumemo da su nam mir i stabilnost u zemlji od izuzetnog značaja.“ Njegove reči dolaze u trenutku kada deo opozicije poziva na sukobe i nemire, što podseća na mračne epizode iz prošlosti.

23.12.2024

12:48

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set