• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: farmaceuti.com/informer.rs

24.02.2020

14:37

ZAŠTITNE MASKE MOGU I DA ODMOGNU! Kada, kako i da li uopšte treba da ih koristite?

Ljubav

ZAŠTITNE MASKE MOGU I DA ODMOGNU! Kada, kako i da li uopšte treba da ih koristite?

Podeli vest

Maske mogu umanjiti širenje gripa, ali to samo po sebi nije dovoljno. Ako nepravilno upotrebljavate masku, ona može samo povećati rizik od prenošenja zaraze...

Zbog toga je vrlo važno obratiti pažnju na preporuke o načinu upotrebe, uklanjanja korišćene maske i o njenom uništavanju.

ZAŠTO NEKI DOBIJU RAK, A DRUGI NE? Nauka daje objašnjenje...

UŽASI PROMISKUITETA! Što veći broj se*sualnih partnera - VEĆI RIZIK OD RAKA!

 

Tu preporuku je objavila i Svetska zdravstvena organizacija. U njoj se, između ostalog, navodi da masku treba pažljivo staviti preko usta i nosa, nakon čega je treba čvrsto zavezati, kako bi se što vise smanjio prostor između lica i maske.

Foto: Reuters

Higijena je važnija

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da je od maski bolja zaštita pravilna higijena.

– Postoje specijalne nano maske koje su skuplje. One zadržavaju čestice i štite i od aerozagađenja. Ipak, najvažnije je izbegavati ljude koji kijaju i kašlju, redovno prati ruke. Tako da ne vidim potrebu da se troše pare na maske – zaključuje Radovanović. 

- Uzdržavajte se od dodirivanja maske dok je nosite. Kada god dodirnete korišćenu masku, operite ruke vodom i sapunom, ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola - navodi se u preporuci.

Takođe se upozorava da kada maska postane vlažna, ona više nema zaštitnu funkciju, pa je neophodno zameniti je novom, suvom maskom. Tu je, naravno i napomena da su maske za jednokratnu upotrebu i da se ne smeju koristiti više puta.

Na internet stranicama svetskih proizvođača nano maski može se pročitati i da ih ne treba nositi duže od šest do osam sati, jer posle tog vremena gube zaštitna svojstva. Navodi se i da bi nakon nošenja masku trebalo spaliti, kako bismo bili sigurni da su virusi iz nje uništeni i kako ne bi mogli dalje da se šire.

ZNAČI SAMO ZELENO... Izbacite ovih 15 namirnica sa jelovnika ako imate visok krvni pritisak!

Foto: Reuters

Posebno se upozorava i na način čuvanja čistih maski. Tako se, na primer, posebno skreće pažnja da maske ne treba nositi u plastičnim torbicama, jer se na masku mogu preneti mikroorganizmi, kojima je torbica kontaminirana.

Nano ili hirurška?

Kada odlučite da koristite masku, neka to bude nano maska, a ne obična hirurška maska. Epidemiolog dr Nataša Mazić, precizira da nano maske omogućavaju filtraciju čestica manjih od jednog mikrona i da im je efektnost 95 odsto.

KUPILA SAM FARMERKE, a dva dana kasnije, osetila sam nešto u džepu: ZAVUKLA SAM RUKU, A TAMO ME JE SAČEKAO UŽAS

- Njihova prednost u odnosu na hirurške maske je i u tome što bolje prianjaju uz lice - dodaje dr Mazić.

Od kada se koronavirus pojavio u Kini, nije zabeležen nijedan slučaj bolesti u Srbiji. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vojin

pre 4 godine

и обавезно прскање сребрне воде прво у очи па у ноздрве и усну дупљу-НЕМА ПРЕКОМЕРНЕ ДОЗЕ А ЕФИКАСНО ЈЕ !!!!! НА ЗДРАВЉЕ !!!!!

sledeća vest

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18