• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Lifepress

30.06.2020

08:12

OVA BILJKA JE RIZNICA ZDRAVLJA! Otkrijte njene moći, koje će vam vratiti vitalnost i zaštititi vas od bolesti!

Ljubav

OVA BILJKA JE RIZNICA ZDRAVLJA! Otkrijte njene moći, koje će vam vratiti vitalnost i zaštititi vas od bolesti!

Podeli vest

Potočarka spada u porodicu kupusarki u kojoj se nalaze i brokoli, kelj, rukola, prokelj i ostale namirnice koje su takođe bogate vitaminima i mineralima. Veruje se da su je često jeli rimski vojnici, a čak je Hipokrat, otac medicine njome lečio svoje pacijente

Tek u 19. veku postaje poznata u celom svetu, a najčešće se koristila u Engleskoj i to kao dodatak sendvičima za radnike i nešto siromašnije građane. Danas se potočarka smatra jednom od najzdravijih namirnica jer je bogata nutrijentima, a gotovo da ne sadrži kalorije, zato se preporučuje onima koji žele izgubiti koji kilogram, a opet se zdravo i ukusno hraniti.

BRESKVA JE ZDRAVA U SVIM OBLICIMA - Napravite sladoled, ledeni čaj, nafilujte palačinke... (RECEPTI)

Nutritivna vrednost potočarke

Uz cveklu, potočarka je namirnica koja sadrži najviše dijetalnih nitrata za koje je dokazano kako snižavaju krvni pritisak, umanjuju potrebe za kiseonikom tokom vežbanja i na taj način poboljšavaju izdržljivost, a nikakve nuspojave im nisu pripisane. Prema istraživanjima, dve šolje potočarke sadrže svega 7 kalorija, u oko 68 grama, tu je i 1,6 g proteina, 0,1 g masti, 0,9 g ugljenih hidrata.

Sa dve šolje sveže potočarke svom organizmu ćete obezbediti 212% vitamina K, 48% vitamina C, 44% vitamina A, 8% kalcijuma, mangana 6 %, kalijuma 4%, te tijamin, riboflavin, vitamin E.

Lekovita svojstva

Konzumiranje svežeg voća i povrća dokazano smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti i stanja. Ništa drugačiji slučaj nije ni sa potočarkom. Mnoga istraživanja su pokazala da se konzumiranjem namirnica poput potočarke smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih obolenja.

Prevencija i lečenje kancerogenih obolenja

U raznim studijama je objavljeno kako komponenta koja se nalazi u kupusarkama koja se zove 3,3′-diindolylmethane (DIM) štiti organizam od kancerogenih obolenja, aili isto tako dokazano je da štiti zdravo tkivo od štetnog uticaja tretmana za lečenje karcinoma.

Na univerzitetu u Džordžtaunu sprovedeno je istraživanje na pacovima kojima je dve nedelje davana krtična doza radijacije. Neki od njih su pored toga, dnevno dobili i injekciju DIM-a. Svi pacovi koji nisu dobili ovu injekciju su uginuli, dok je 50% odsto onih koji su je dobili poživelo još 30 dana. Isto istraživanje je sprovedeno i nad miševima i dobijen je isti rezultat.

Konzumiranjem većih količina kupusarki, na prvom mestu potočarke značajno snižavate rizik od raka pluća i debelog creva, a naučnici smatraju da je to zbog sulfura koji ovim namirnicama daje onaj gorkasti ukus.

Snižavanje povišenog krvnog pritiska

Ljudi koji pate od nedostatka kalcijuma, magnezijuma i kalijuma češće pate i od povišenog krvnog pritiska jer su to minerali koji snižavaju pritisak otpuštanjem natrijuma iz tela i potpomažu širenje arterija. Zato što sadrži sve ove minerale u popriličnim količinama, potočarka je namirnica koja će vam prirodnim putem sniziti pritisak i zato treba da je jedete u što većim količinama ukoliko imate ovakvih problema.

Kako koristiti potočarku

Potočarka je namirnica koja se jede uglavnom u svežem obliku, kao salata, ali vi je možete dodati u testenine, složence, soseve, čorbice kao bilo koje drugo zeleno lisnato povrće. Veoma je mekana i nežna i nije joj potrebna duga termička obrada, svega minut ili dva biće sasvim dovoljno.

Birajte potočarku čiji su listovi tamno zelene boje, hrskavi i sveži, a čuvajte je u frižideru par dana od kupovine. U svakom slučaju gledajte da je potrošite čim pre, dok je još sveža, ne dozvolite da uvene.

Saveti za korištenje potočarke:

Dodajte šaku potočarke u vaš jutarnji smuti.
Pomešajte je sa jajima i napravite kajganu za doručak.
Umesto bosiljka ili peršuna, koristite je za pesto.
Iseckajte je i dodajte u bilo koji umak za testeninu.
Kratko izdinstajte potočarku na malo maslinovog ulja, dodajte so, biber i naribani parmezan. Poslužite kao prilog uz meso.
Umešajte je u supe i čorbice pred sami kraj kuvanja.
Dodajte u sendviče.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Povratak otpisanih
Partizan

Povratak otpisanih

Košarkaši Partizana ostvarili su najvažniju pobedu ove sezone, srušili su Crvenu zvezdu pred njenim navijačima i mnogi veruju da će upravo taj trijumf biti prekretnica sezone za ekipu Željka Obradovića!

22.11.2024

14:10

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set