• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar

15.12.2020

07:42

CINK I SELEN SU PRESUDNI ZA BORBU PROTIV BOLESTI I VIRUSA! Najviše ih ima U OVIM NAMIRNICAMA

Ljubav

CINK I SELEN SU PRESUDNI ZA BORBU PROTIV BOLESTI I VIRUSA! Najviše ih ima U OVIM NAMIRNICAMA

Podeli vest

Najefikasnija priprema tela za borbu protiv infekcija i bolesti je uravnotežena ishrana koja se sastoji od niza vitamina i minerala, u kombinaciji sa faktorima zdravog načina života, kao što su adekvatno spavanje, vežbanje i izbegavanje stresnih situacija

 Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odupre i odbrani od virusa, bakterija, gljivica, toksina, jednom rečju bolesti. Imunitet može biti urođeni (on se nasleđuje) i stečeni, koji zavisi od načina života i raznih okolnosti koje nas okružuju.

Kako pravilnom ishranom ojačati imunitet? Za održavanje zdravog i jakog imunološkog sistema ključna je sveža, zdrava hrana. Jedite mnogo voća i povrća, nemasne proteine, integralne žitarice i pijte mnogo vode.

Probiotička hrana sadrži žive korisne bakterije, a prebiotička sadrži vlakna i oligosaharide koji hrane i održavaju zdrave kolonije tih bakterija.

Probiotička hrana: kefir, jogurt sa živim aktivnim kulturama, fermentisano povrće, kiseli kupus, kombuha čaj.

Opšte pravilo je da jedete razno voće, povrće, pasulj i cela zrna za prehrambene probiotike.

Vitamin C obezbeđuje normalni metabolizam i stvaranje energije, normalnu funkciju imunog sistema, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i ima antioksidativno delovanje. Vitamin C je jedan od najvažnijih stimulatora imuniteta tako što deluje na neutrofile koji su prvi u odbrani od virusa.

Foto: pexels.com

Vitamini i minerali

Namirnice bogate vitaminom C su agrumi, paprika (pogotovo zelena paprika), jagode, prokelj, dinja.
Poznat kao vitamin sunčevog zračenja, jedan je od najvažnijih i najmoćnijih hranljivih materija za podršku imunološkom sistemu.

Najveći izvor vitamina D je sunčeva svetlost i to UVB zračenje talasne dužine od 290-320nm. Tako proizveden vitamin D se zadržava u organizmu barem dva puta duže od onog unesenog oralno. Prirodni zvori vitamina D su ulje jetre bakalara, riba (sardela, losos, tuna, bakalar, haringa), goveđa jetra, maslac, žumance, žitarice, sirevi, pečurke, mleko i mlečni proivodi. Plava riba sadrži veće količine vitamina D.

Cink

To je oligomineral koji podstiče neutrofile i NK ćelije koje se bore protiv virusnih infekcija. Ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, može pomoći da se smanji učestalost infekcija, kao i njihovo trajanje. Nedostatak cinka dovodi do zakasnelog razvoja, smanjenog apeptita, sporog zarastanja rana, sklonosti infekcijama.
Prirodni izvori cinka su: crveno meso, žitarice, spanać, seme bundeve, pivski kvasac. Cink se iz hrane usvoji samo 10% pa se mogu razmotriti suplementi ukoliko je postojala sklonost ka infekcijama.

Selen

Ovo je ključni hranjivi sastojak za imunološku funkciju, a takođe je antioksidans koji pomaže da se pojača odbrana tela protiv bakterija, virusa i ćelija raka. To može naročito pomoći u zaštiti od određenih sojeva virusa gripa.
Namirnice koje u sebi imaju selen su: brazilski orasi – jedan od najboljih izvora selena. Preporučuje se porcija brazilskog oraha (jedna šaka) samo nekoliko puta nedeljno kako bi izbegli predoziranje selenom. Izvori selena su i riba i morski plodovi (tuna, sardine, ostrige, školjke, morska ploda, škampi, losos i rakovi), nemasna svinjetina, govedina, ćuretina i piletina.

*Osobe koje zbog zdravstvenih problema ne mogu konzumirati meso, treba da se pridržavaju lekarske preporuke.

Med i propolis

Med i propolis imaju protivupalno delovanje kod infekcija gornjih disajnih puteva. Pored toga, med može zaštititi vaš imunološki sistem i pojačati imunološki odgovor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija